Václav Souček: Lidé omylní

S opožděnou odezvou, ale přece jen se objevuje kritická sebereflexe průzkumových agentur. Není divu – po referendu o„Brexitu“, prezidentských volbách v USA (a nyní i v Rakousku) nezůstal z ohlašovaných výsledků kámen na kameni, tak nezbývá, než kápnout božskou. V zájmu zachování renomé – neboť agentury míní příjemně vegetovat i nadále - však přijdou vhod i vytáčky; volič prý váhá, jeho přízeň je nestálá a přelétavá, a dokonce častěji lže. Zato zadavatelé průzkumů se v přízni předhánějí.

Relativně nízký počet respondentů volebních průzkumů by prý musel být násobně vyšší, aby se dalo kalkulovat se statistickou chybou způsobenou procentem prolhaných. A stálo by to více peněz.

Jedno ze souboru nauk zní, že matematika je věda, která se ošidit nedá, zatímco statistiku tvoří přesný souhrn nepřesných čísel. Náš pan profesor blahé paměti nabádal žactvo, aby si ověřovalo v mezích možností i přesvědčivá sdělení typu „ bylo nás tam asi třicet sedm“. Toleroval falza s úsměvem, tvrdil, že všichni jsme lidé omylní…

Omylnému se tak při sebereflexi průzkumových agentur znovu vybavuje letitý film Zdeňka Podskalského „Bílá paní“, s ústředním heslem, z latiny přeloženým: věř, ale komu věříš, měř.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio