Václav Souček: S vodou - a bez vody

Jako tuze smysluplný projekt se jeví hospodaření s užitkovou, a zejména s pitnou vodou. Nejde už jen o to, kdo vlastní provozní společnosti, nejde jen o ztráty cestou do distribuce a o její cenu; ta beztak postihuje nemilosrdně finálního uživatele.

Jak vidno, stačí jeden extrémně horký týden a nastává nouze. Ustaraní zahrádkáři řeší sucho každý po svém a těší se z každé přeháňky, kdo v sobě nosí kousek odpovědnosti, ten vodou šetří i při vaření. Domácnost herce Petra Vacka šetří vodou ukázkově, až extrémně.

Český rozhlas si dovolil statistický souhrn, z jehož výsledků jde hlava kolem; vodou zkrátka hospodařit neumíme, a hospodařit nechceme, zavíráme nad tím oči. Stali jsme se velmocí v počtu domácích bazénů a marketink je neúnavně nabízí. Otevřete kdekteré noviny, všude narazíte na bazény.

Říká se o ohni, že je to dobrý služebník, ale zlý pán. Čím budeme hasit žízeň, a čím požáry? A jak dlouho hodláme tišit svědomí?

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio