Václav Souček: Samá voda

Jednou je jí moc a není proti ní obrany, jindy kriticky málo a bráníme ji na krev. O vodě je řeč. Žijeme sice v území zvaném „rozvodí Evropy“, ale zacházíme s tím prostorem neuvěřitelně. Přirozená schopnost zadržet vodu v krajině zastavěnou, zabetonovanou a vyasfaltovanou půdou kvapem mizí. Vlády, volbami pověřované správou země došly svého času k názoru, že bude rozumné zanedbávané sítě pitné a užitkové vody zprivatizovat a otevřely tak přístup zahraničním společnostem v podstatě i k přírodním zdrojům.

Tak co teď s tím, a co dřív? Betonové lobby by rády přehrady, průmysl splavnost toků, zemědělci úrodnou půdu, investoři další zelené louky, lid obecný lesy, zahrady a zahrádky.
Máme problém, jak říkají v Americe – jak vodou šetřit… Nejsnadnější je upravit její cenu nahoru, dá-li každý po stovce, jsou to miliony, ale je to začarovaný kruh. Jak rád říkával napůl žertem jeden z privatizátorů: „…moc šetříte, málo točíte kohoutkem, budeme muset zase zdražit!“
Zatím vedeme úvahy, řeči a proklamace: voda, voda, samá voda… Ale jen co proběhnou volby, začne přihořívat.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.