Václav Souček: Státní rezervy

Slávy to bylo požehnaně, cisternovým vlakům se v dobách kouzlení s minerálními oleji tolik pozornosti nikdy nedostalo. Zato když putovala nafta ze státních hmotných rezerv do skladu privátní firmy na území jiného státu, bylo spíš ticho po pěšině.

Mírné pozdvižení nastalo, když se ukázalo, že vítězné heslo na štítu skladujícího podniku je šalebné, neboť společnost je plajte a majetek v její državě má propadnout věřitelům. Právní bitky o „rezervní naftu“ v pravém slova smyslu teprve nastanou, proto si připijme na každou cisternu, kterou se podaří vrátit do skladů v ČR, kam patří.

Státní hmotné rezervy už kdysi měly jisté rezervy v hospodaření, zejména v obměnách hmotných zásob obilovin. Ztráty a odpisy umí odvát čas do zapomnění, tak i ta nafta by se mohla při troše nepozornosti vypařit.

Zdá se, že kromě státních hmotných rezerv bychom měli mít i státní rezervy jiného typu; třeba pár myslících mozků, které by nakládaly s hmotnými rezervami odpovědně a v zájmu státu.

Publicista Václav Souček glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.