Válečné pomníky potřebují nutně opravit, na Ostravsku nabízejí úřady dotace

V celém Česku je více než 34 tisíc válečných hrobů. Mnohé z nich nutně potřebují opravu. V některých regionech nabízí dotace na obnovu krajské úřady - například na Ostravsku. Záchrana těchto památek je aktuální právě letos, protože si připomeneme 70 let od konce druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veselíčko - památník pohřbeným vojákům

Veselíčko - památník pohřbeným vojákům | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

„Tento pomník pamatuji ještě jako kluk, když jsme sem chodívali pokládat věnce a zpívali jsme tady,“ říká nezávislý starosta Rohova, malé obce u polské hranice, Daniel Procházka u památníku, který jako památník už vůbec nevypadá.

Chybí jména padlých sovětských vojáků, výzdoba je zchátralá a nemluvě o zanedbaném okolí.

„Je to takové dědictví. Je to památník, který se nachází v řadě dalších obcí, ale určitě ne v tak špatném stavu, v jakém se nachází ten náš,“ podotýká starost.

Přehrát

00:00 / 00:00

O špatném stavu válečných pomníků natáčel redaktor Martin Knitl

Památník je konstrukčně narušen a pomalu zarůstá mechem. „V letošním roce budeme určitě zahajovat práce spojené s údržbou a obnovou. Ať nám nedělá ostudu,“ dodává Procházka.

V Moravskoslezském kraji je téměř 1300 válečných hrobů, z toho je tisícovka památníků.

„Jsou i takové památníky, které jsou hůře dostupné v horských oblastech, kde je to potíž. Nicméně i na tom svým způsobem spolupracujeme,“ vysvětluje Petr Ivanko z Krajského úřadu v Ostravě.

„Z dnešního pohledu to byla neuvěřitelná doba,“ připomíná Luděk Eliáš. Muž, který přežil několik koncentračních táborů včetně Osvětimi. Když vypráví své vzpomínky, zdůrazňuje, že na toto všechno by se nemělo zapomínat. Třeba i formou památníků nebo pietních míst.

„Byl to zápas proti pocitu hladu, o každý kus chleba. Trpící byli všude kolem. Co je člověk schopen udělat člověku,“ dodává Luděk Eliáš.

Moravskoslezský kraj uvolní ročně na údržbu válečných hrobů zhruba půl milionu korun. Zájem starostů je velký.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme