Valoni se zatnuli. Belgický premiér je nedokázal přesvědčit, aby odsouhlasili smlouvu CETA

Belgie nepodpoří největší obchodní smlouvu Evropské unie s Kanadou. Premiér Charles Michel nedokázal získat souhlas regionálního parlamentu ve své zemi. Hrozí, že podpis dohody CETA se bude muset zrušit. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska je ale čtvrteční summit, kde měla být smlouva podepsána, stále možný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisíce lidí v Bruselu demonstrovaly proti uzavření obchodních dohod CETA a TTIP (snímek z 20. září)

Tisíce lidí v Bruselu demonstrovaly proti uzavření obchodních dohod CETA a TTIP (snímek z 20. září) | Zdroj: Reuters

Belgický premiér Charles Michel nedokázal přesvědčit regionální valonský parlament, aby posvětil obchodní smlouvu CETA. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters. Bez souhlasu regionálních parlamentu nemůže se smlouvou souhlasit ani Belgie a potažmo ani celá Evropská unie.

Michel měl od EU čas na přesvědčení parlamentu do pondělního večera. O svém neúspěchu už informoval předsedu Evropské rady Donalda Tuska. Podle Reuters to může znamenat, že EU bude nucena odvolat podepsání smlouvy naplánované na čtvrtek.

Regionální parlament v Belgii hrozí zablokovat největší obchodní dohodu Evropské unie

Číst článek

„Stále je čas," poznamenal ale Tusk na twitteru. Názor podle něj sdílí s kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Společně také vyzývají všechny strany, aby nalezly řešení situace, dodal.

Podpisu se měl osobně zúčastnit právě Justin Trudeau. Ten už dříve řekl, že nepodepsání smlouvy, která se dohodovala sedm let, bude považovat za velké zklamání.

CETA má zrušit téměř všechny celní bariéry mezi EU a Kanadou a politici si od ní slibují významné posílení vzájemných obchodů. Michel podle svých slov zůstává i nadále otevřený jednáním s valonským parlamentem.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme