Vánoční nadílce předcházelo velké úsilí

11. březen 2015

Olomoucké gepardí vánoční přírůstky se mají čile k světu. Jsou to skutečné šelmy. Samička, i když je stále kotě, umí zahrozit tak, že vypadá děsivě, a její brácha nezůstává pozadu.

První měsíc a půl života strávili mrňousi s matkou Binty (*Olomouc) odděleně v klidném kotci v zadní části zahrady. V polovině února, poté co byli prvně představeni veřejnosti prostřednictvím médií, se rodinka přesunula do gepardince u pavilonu šelem, kde bude mít celou letošní sezónu plnou pozornost návštěvníků.

Chov Zoo Olomouc

V roce 1999 byli první zástupci tohoto druhu přivezeni do olomoucké zoo z chovného centra pro gepardy v Holandsku. Protože se u nich nedařilo připuštění, byla samice Lori zapůjčena do Dvora Králové, kde se jí koncem roku 2003 narodila dvě koťata. Zoo ve Dvoře Králové na oplátku v roce 2004 zapůjčila samici Massaru, která s olomouckým samcem přivedla na svět paterčata. Samička Abiba, pocházející z tohoto vrhu, jela v roce 2007 na připuštění do Salzburgu a porodila čtyřčata, ze kterých si v Olomouci nechali samici Binty. A právě ta se v roce 2014 stala ve svých sedmi letech poprvé matkou. Její nevlastní mladší sestra Caramella je uměle odchovaná z vrhu v roce 2009. Doposud se tedy pyšní úspěšným odchovem celkem 12 mláďat.

Odchov gepardích mláďat v zajetí je vždy velmi složitý a náročný. Průběh samotného připouštění je čistě individuální a vyžaduje velkou dávku chovatelských zkušeností i cit pro řešení okamžitých situací. Olomoucká zoologická zahrada se posledních pět let potýkala s řadou překážek. Nejprve nebyl k dispozici vhodný samec v produktivním věku, následovaly reprodukční problémy samic. Binty dokonce musela podstoupit hormonální léčbu, jejíž úspěch se zřetelně projevil na konci loňského roku v podobě těžce vybojovaných mláďat. Současnou skupinu gepardů tedy tvoří Abiba, Binty, Caramella, samec Duma a mláďata Dayo a Dinari.

Gepardí mláďata v rukou ošetřovatelek

Zajímavosti

- Chov gepardů v zajetí byl velmi dlouho těžkým chovatelským oříškem. V novodobé historii se poprvé mláďata narodila v roce 1956 v zoo ve Philadelphii. K úspěšnému odchovu však došlo až v roce 1960 pod domácí kočkou v Zoo Krefeld. První přirozený odchov se datuje do roku 1966 a proběhl v soukromém chovu v Itálii.

- Gepard se vyznačuje vstřícnou a jemnou povahou. Je velmi vnímavý, čehož v zoo využívají při prezentacích veřejnosti u komentovaného krmení, kdy jejich ochota spolupracovat baví všechny přihlížející.

- Ve starém Egyptě, Persii a Indii byli gepardi cvičeni k lovu gazel. Z Persie se pak jako oblíbené zvíře panovníků dostal do Turecka, Mongolska a Číny. Dodnes je využíván například na letištích k lovu králíků (u nás je jediný na letišti Brno - Tuřany).

autor: Zoo Olomouc
Spustit audio