Vánoční stromky budou i přes letní sucha kvalitní a oproti loňsku nepodraží

Za měsíc bude ve většině českých domácností ozdobený stromek. Každoročně prodají obchodníci před Vánocemi odhadem milion jedlí, smrků nebo borovic. A právě v těchto dnech začíná sezona jejich sklizně. Hajní nebo pěstitelé připravují stromky na jejich sváteční misi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plantáž stromků u Stratova na Nymbursku

Plantáž stromků u Stratova na Nymbursku | Foto: Michal Trnka

Kolem stovky vánočních stromků chystá pro své občany Bělá nad Radbuzou na Domažlicku. Před třemi lety začal hajný prořezávat obecní lesy. Lidé už nemusí pro stromky dojíždět, navíc obec kvůli stromkům zaměstnala několik lidí z úřadu práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pěstitelé vánočních stromků začínají s jejich sklizní. V Bělé nad Radbuzou natáčel Lukáš Milota

A má to i další přínos, podle starosty Bělé Libora Picky zvoleného za starosty a nezávislé lidé méně stromy kradou.

Prořezávky ale už nestačí, vánoční stromky v obecním lese docházejí. „Proto jsme na různých místech našeho lesa vysázeli drobné plantáže,“ doplňuje starosta.

Bělá nad Radbuzou je členem Sdružení pěstitelů vánočních stromků. Jeho místopředseda František Valdman říká, že největší zastoupení na trhu má v současné době jedle kavkazská.

Zhruba polovina z milionu každý rok prodaných stromků je od tuzemských pěstitelů, zbytek, hlavně jedle, pochází z dovozu.

Podle pěstitelů Češi postupně ustupují od umělých stromků a vracejí se k živým, které jsou dostupnější a spoluvytvářejí vánoční atmosféru.

Sucho neuškodilo

Ceny vánočních stromků se letos měnit nebudou. „Není žádný důvod, proč by se cena měnila. Stromků je dostatek,“ vysvětluje Valdman.

A také kvalita stromků je prý dobrá, dodává další z pěstitelů René Calta: „Již třetím rokem nebyl mráz. Většina stromků dobře obrostla.“

Extrémní sucho se na kvalitě letošních vánočních stromků podle pěstitelů nepodepsalo.

„Uschlo poměrně velké množství nových výsadeb. Záleží na regionu, někde nikomu neuschlo nic, někde až 90 procent. To ale neovlivnilo letošní produkci vánočních stromků,“ uvádí František Valdman s tím, že komu sazenice uschly, vysadil nebo vysadí nové.

Dopad na cenu stromků za osm let, až dorostou do vánoční výšky, to podle něj mít nebude.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme