Vánoční stromky nemusí být z plantáží. Na Račínsku lesníci vybírají v běžných porostech

8. prosinec 2016
Zprávy z

Lesníci v těchto dnech finišují s těžbou vánočních stromků. Buď rostou na plantážích, nebo je vybírají z běžného prostou a náletu. Kupříkladu v okolí Račína na Žďársku chodí parta mužů po lese, kácí pravidelné stromky a posílá je do skladu. Má-li jehličnan ulomenou větev nebo je křivý, nechají ho stát.

„Zaměstnanci vybírají, který stromek se dá nebo nedá použít. Když se podíváte tady na ten, chybí mu celá boční větev, ten to nebude, může tady růst. Když to tady rozhrneme, ten prostřední je pěkný, metr a půl vysoký, hustý, to je přesně on,“ říká lesník Jakub Kašík.

Dělníci dbají na to, aby vybírali jen hezké a pravidelné stromky. „Ti zákazníci se vrací. Když bychom jim prodali špatný stromek, tak už by asi nepřijeli,“ dodává Jakub Kašík.

Metr a půl vysoký smrček roste v lese asi sedm let.

Račínské polesí

Kolem Račína obvykle pracuje parta lesních dělníků. „Pošleme všechny dělníky, kteří normálně kácí. Teď obcházejí náletová očka a vyřezávají ze škarp různý, cíleně vybírají pěkný. Aby to byly hezký stromečky a ne nějaký zárožáky,“ směje se Jakub.

Lesy trápí letní sucho

Poslední roky byla velmi suchá léta. „Tady je spousta porostů na rašeliništích, na vlhkém podkladě. A klesne-li hladina té spodní vody, tak třeba osmdesát let starý smrk během měsíce začne usychat,“ konstatuje lesník Jakub Kašík.

Čtěte také

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio