Vatětice na Šumavě se honosí novou kaplí

21. listopad 2017

Nedaleko šumavských Hartmanic je osada Vatětice. Kdysi významná obec s krásnou kaplí, kterou ale za minulého režimu kdosi zbořil, postupně ubývalo i lidí, přibývalo dobytka a dominantou Vatětic se stal kravín se silážní jámou. Dnes je ale vše opět jinak.

Zruinovaný statek koupil před lety Jakub Vinčálek. A právě on může za to, že dominantou Vatětic je znovu kaple. Je kamenná a nese jméno Panny Marie Bolestné. Její stavba trvala s přestávkami pět let, a když kapli letos českobudějovický světící biskup Pavel Posád požehnal, mohl si konečně Jakub Vinčálek oddychnout. Splnil si první ze svých vatětických snů.

„Do Vatětic jsem se dostal náhodou. V podstatě jsem sem zabloudil. Sháněl jsem bydlení na Šumavě, a jel se podívat na zámeček v Palvinově, který se prodával. Protože je ale posazený do stráně, přejel jsem ho a dojel až do Vatětic, kde cesty končí. Když jsem otevřel dveře od auta a dýchla na mě vůně luk, řekl jsem si, že tady chci zůstat. Jediný volný stavební pozemek byl ten, kde dříve stávala kaple. Rozhodli jsme se tedy, že nebudeme čekat a začneme právě stavbou nové kaple. Myslím, že to bylo šťastné řešení,“ popsal Jakub Vinčálek.

Zvon jako dar

Kapli, do které se vejdou desítky lidí, postavil Jakub Vinčálek za své a rodinné peníze. Okolní ruiny zbořil a kámen použil právě na stavbu kaple. Nová kaple má na rozdíl od té původní i kruchtu a větší věž, aby se do ní vešel zvon.

Manželé Jakub a Alena Vinčálkovi v nové kapli ve Vatěticích

„Zvon jsem věnoval svému tatínkovi k 70. narozeninám. Ten shodou okolností letos oslavil 80 let, takže i zvon slaví své 10. narozeniny. Nevěděli jsme, kam ho dát, tak jsme pro něj postavili kapli,“ doplnil Jakub Vinčálek.

Podpora, vytrvalost a hrdost! To jsou základní kameny nové kaple

Jakuba Vinčálka podporuje i obdivuje celá jeho rodina. Největší oporu má ale ve své manželce Aleně. „Vnímala jsme hodně manžela a jeho energii, kterou do toho dal a jsem velmi hrdá na to, že se to podařilo a že to manžel dotáhl do konce,“ řekla.

Místní lidé z Hartmanic a okolí jsou z nové kaple nadšení. Většina z nich to považuje za úžasný počin, který se dnes jen tak nevidí. Vatětice tak mají důstojné duchovní a kulturní místo pro vzájemná setkávání.

Podle biskupa Pavla Posáda je obdivuhodné, že se Jakub Vinčálek do stavby pustil: „Je to místo darované bohu a v tom je ta velikost. Dá-li bůh, bude tu po staletí. Je obdivuhodné, že původní kaple, která byla zbořena nepřáteli dobra a lásky, byla doslova vzkříšena.“

Uvnitř kaple je zatím velký kamenný kříž a přibude i skleněný. „Měl by to být skleněný Kristus na kříži a scéna pod křížem, kde budou tři panny Marie, římský voják a podobně,“ prozradil Jakub Vinčálek.

Žehnání nové kaple ve Vatěticících
autor: lum
Spustit audio