Vatikán připravuje svatořečení Matky Terezy, papež schválil zázrak

Katolická církev prohlásí matku Terezu za svatou. Podle italských církevních médií papež František přiznal proslulé katolické misionářce, původem albánské řeholnici, druhý zázrak. Ceremonie svatořečení by mohla být v září. Vatikánský klér tuto událost oslaví jako součást Svatého roku milosrdenství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matka Tereza

Matka Tereza | Foto: CC-BY-SA-2.0-DE, Túrelio

Jmenovala se Agnes Gonxha Bojaxhiu, ale svět ji znal pouze jako Matku Terezu. Žena, která za svou misionářskou činnost ve prospěch nemocných a chudých zejména v Indii získala světové uznání a obdržela Nobelovu cenu za mír, je pro své stoupence symbolem milosrdenství a dobročinnosti.

Zakladatelka řádu misionářek milosrdenství, který má několik tisíc sester a působí ve více než stovce zemí světa, se zvláště díky svému působení v indické Kalkatě stala legendou již za svého života. Zemřela v roce 1997.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papež František uznal druhý zázrak, který je přisuzován Matce Tereze, Vatikán připravuje svatořečení řeholnice. Tématu se věnoval Jaromír Marek

Druhý ze dvou zázraků Matky Terezy, které jsou podmínkou svatořečení, byl potvrzen komisí expertů před třemi dny. Byl údajně zaznamenán v roce 2008, kdy se k matce Tereze modlila rodina muže se smrtelnými nádory na mozku. Ten se pak uzdravil a lékaři nedokázali vysvětlit jak.

První zázrak římskokatolická církev uznala před blahoslavením Matky Terezy v roce 2003. Šlo o zázrak z roku 1998, kdy se v den prvního výročí smrti Matky Terezy zázračně uzdravila žena, která měla mít v břiše velký nádor. Jeptišky se v klášteře u bangladéšských hranic za její uzdravení modlily a na břicho jí položili medailon Matky Terezy. A nádor prý zmizel.

V sídle řádu misionářek lásky, kde je v kapli Matka Tereza i pohřbena, na ni pro ČRo zavzpomínala jedna z řeholnic. „Byla jako naše skutečná matka dokonce už teď, kdy není s námi, ji stále miluji. Byla otevřena vůči všem lidem, všechny měla ráda. Strávit s ní jen maličkou chvíli byl nezapomenutelný zážitek."

Matka Tereza ale měla a má i své kritiky, třeba za své styky s diktátorskými režimy, naprosté odmítání potratů i za nedostatek odborné lékařské péče v útulcích pro umírající. Například prý odmítala sedativa a říkalo se, že místo podání bolest utišujících léků se za nemocné a umírající raději modlila.

Česko navštívila Matka Tereza poprvé ještě za komunistického režimu 9. listopadu 1984, kdy se s ní veřejnost mohla setkat v kostele sv. Ignáce v Praze 2. Podruhé přijela na krátké setkání s prezidentem Václavem Havlem a kardinálem Františkem Tomáškem v květnu 1990.

Matka Tereza se narodila v roce 1910 v Albánii. V 18 letech v Irsku vstoupila do kongregace Loretánských sester, poté se přestěhovala do Indie, kde pracovala jako učitelka. V roce 1948 dostala nové povolání a začala se v Kalkatě věnovat těm nejchudším a založila kongregaci misionářek lásky. Přes 45 let pracovala pro potřebné a v roce 1979 byla vyznamenána Nobelovou cenou míru. V roce 2003, sedm let po smrti, byla Matka Tereza blahořečena papežem Janem Pavlem II.

Matka Tereza | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme