Včelaři na Jesenicku letos vytočili podprůměrné množství medu. Někteří nechali med včelám

13. září 2017

Očekávání včelařů z okolí Jeseníku se naplnilo, letos nemají med. Mnozí stočili jen desetinu z toho, na co jsou běžně zvyklí, někteří vůbec nic. Tak špatnou sezónu většina včelařů nepamatuje.

Vilém Kohut z Jeseníku odkrývá víko jednoho ze svých včelích úlů. „Tady vidíme včelstvo, které se chystá na zimu. Je vidět, že je tam plno zásob,“ popisuje.

Letošní med ale včelař neochutná, nechal ho totiž včelám: „Možná bych 30 kilo vytočil, ale to jsou zásoby kolem plodiště a to jim nechci rabovat. Ony to potřebují pro sebe.“ Naštěstí má ještě zásoby z loňska. „To si pro svou rodinu musím uchovat. Přece nebudeme sladit cukrem,“ dodává s úsměvem.

Tak špatnou sezónu Vilém Kohut nepamatuje. Stejně jako jeho kolega Miroslav Čermák, který má svá včelstva u Bělé Pod Pradědem. Vytočil asi desetinu z toho, na co je zvyklý: „Letos to bylo více o práci, než o produkci medu. Pokryje nám možná tak potřebu naší rodiny.“

Letošní rok byl žalostný, připojil se k oběma včelařům Martin Pánek. Přestože je na tom o něco lépe, i tak počítá velké ztráty. Jeho maringotka s úly stojí v osadě Dětřichov. „Tyto včely už mají jedinou starost – vychovat jarní rozjezd. Potvrdilo se to, co jsme předpokládali. Sezóna byla, dá se říct, bez medu. Výnos 5 kilogramů ze včelstva. To není ani na naftu a na cukr. Letos bylo včelařství tady u nás v Jeseníku ztrátová záležitost. Příčinou je chladné a deštivé jaro. Včely se vůbec nerojily, nikomu,“ vysvětluje Pánek.

Teď čeká chovatele příprava včel na zimování. Doufají, že příští rok bude o poznání lepší.

autor: aja
Spustit audio