Včely mají v hlavě mapu

13. červen 2014

Na svých cestách se včely zdaleka neřídí jen podle Slunce a vnitřního kompasu, ale také podle „myšlenkové mapy“.

Když někam jdeme nebo jedeme, řídíme se obvykle podle soustavy orientačních bodů, které jsme si zapamatovali. V hlavě máme uloženou jakousi myšlenkovou mapu krajiny. Tento systém orientace sdílíme s mnoha savci. Vděčíme za něj výkonnému nervovému systému. Vědcům se zdálo, že nervová soustava hmyzu nemá pro vytvoření myšlenkové mapy dostatečnou kapacitu. I když jsou včely mistryněmi v orientaci a vyhledávání cílů v krajině, vědci byli přesvědčeni, že základy včelí orientace stojí a padají se sledováním Slunce.

„Mnoho lidí jistě překvapí zjištění, že i tak malý mozek, jaký mají včely, je s to velmi bohatých vzpomínek, s jejichž pomocí si tento hmyz vytváří myšlenkovou mapu,“ říká německý neurobiolog Randolf Menzel z Freie Universität Berlin v rozhovoru pro vědecký časopis Nature.

Ve studii zveřejněné vědeckým časopisem Proceedings of the National Academy of Sciences dokázal Menzel se svými spolupracovníky, že včely najdou cestu zpět do svého úlu i bez Slunce. Řídí se přitom podle myšlenkové mapy vytvořené z jednotlivých „snímků“ krajiny ukládaných do paměti.

Vědci prověřili orientační schopnost včel posunutím ručiček jejich vnitřních biologických hodin. Uspali včely pomocí anestetika na několik hodin, po probuzení je přemístili několik set metrů od úlu a tam je vypustili. Předtím však Randolf Menzel spolu se svými spolupracovníky přilepil včelám na hruď miniaturní „odrážeče“ radarových vln. Další cestu jednotlivých včel tak mohli vědci sledovat pomocí speciálního radaru. Pokud byly včely vypuštěny v neznámé krajině, orientovaly se podle Slunce. Kvůli časovému posunu vyvolanému několikahodinovým umělým spánkem však počítaly s dopolední polohou Slunce na obloze, i když ve skutečnosti už bylo dávno odpoledne. Včely tak omylem letěly pryč od úlu, místo aby se do něj vracely. Po čase však včely změnily směr letu a polohu Slunce ignorovaly.

Včely

„Začaly se řídit něčím jiným a my si myslíme, že je to myšlenková mapa,“ říká Randolf Menzel.

Někteří vědci nevylučují, že se včely v situacích, kdy se nemohou řídit podle Slunce, orientují podle jednotlivých významných bodů v krajině. To není jedno a totéž, jako myšlenková mapa. Systém orientace pomocí jednotlivých ukazatelů je výrazně jednodušší a připomíná spíše námořní navigaci podle světel majáků na pobřeží. Menzel ale trvá na tom, že včely si ve své jednoduché nervové soustavě myšlenkové mapy vytvořit dovedou. Nejsou jistě tak komplikované jako mapy, jež nám dovoluje poskládat náš mozek, ale včelám pomáhají vypořádat se s náročnou navigací za podmínek, kdy na jejich běžné orientační pomůcky není spolehnutí.

Zdroj: PNAS, Randolf Menzel, Harmonic Radar

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio