Ve mlýně v Písečné se nepřetržitě mlelo přes 350 let. Stroje přežily dodnes

21. duben 2017
Česko – země neznámá

První písemná zmínka o mlýnu v Písečné pochází z roku 1596, jeho historie ale bude pravděpodobně ještě starší. Dnes je mlýn kulturní a technickou památkou, původní mlynárenské zařízení se totiž dochovalo ve výborném stavu.

Písečnou najdete v malebné krajině Orlických hor, poblíž měst Žamberk a Letohrad. Obec leží pod kopcem Žampach, kde kdysi stával legendární hrad. Písečnou protéká potok Potočnice. Krajina i sama vesnice disponují výjimečným geniem loci, mimo jiné i díky historickému stavení, mlýnu čp. 35.

Unikátní mlýnice

Mlýn se nachází v západní části obce a první spolehlivá zmínka o něm pochází z roku 1596. Před 21 lety mlýn koupili manželé Maarovi. K rekonstrukci dlouho neobývaného objektu přistoupili velmi citlivě a celou mlýnici zachovali v původní podobě.

Mlýn v Písečné si můžete po předběžné telefonické domluvě kdykoliv prohlédnout. Provede vás majitelka Hana Maarová: „Naposledy se v mlýně mlelo v roce 1951. Mlýnská kola už tu ale nemáme, ve 20. letech je nahradila Francisova turbína. Technické zařízení a zázemí mlýna se ale dochovalo v původní podobě, teoreticky je vše funkční, řadu věcí by bylo možné ještě zprovoznit,“ vysvětluje majitelka mlýna.

Čtěte také

V mlýnici, která má čtyři patra, uvidíte dvě mlecí stolice s loupačkami, čističkami a šrotovníkem. Ojedinělá je míchačka na mouku se svislým šnekem. V nejvyšším podlaží jsou umístěné dřevěné zásobníky a také hlavy výtahů. Ve mlýně najdete řadu historických dokladů o životě bývalých majitelů a událostech v obci. Mlýn v Písečné je tak vlastně i malým etnografickým muzeem.

Příběhy Písečné

Ve mlýně čp. 35, v prostorách, kde kdysi bývala pila, uvidíte historické zemědělské náčiní a celou řadu předmětů, které byly spojené se životem lidí v chalupách orlického podhůří. Raritou expozice je skoro 300 let stará třídička lnu nebo 100 let starý originálně vybavený kufřík porodní báby se záznamy o porodech v Písečné a jejím okolí.

Historická fotografie Písečné

Písečnou a okolím vás nejlépe provede naučná Pěší trasa. Obec před čtyřmi lety vybudovala dvanáct zastavení, která vás seznámí se zajímavými místy i střípky historie Písečné. Trasa mimo jiné spojuje místní turistické a cyklistické stezky. Začíná na vrcholu kopce Kozince a dovede vás až na hráz rybníka v Šušku.

Díky přehledným informačním tabulím se na Pěší trase dozvíte zajímavosti o písecké škole, která má velmi dlouhou historii, nebo zajímavosti o místních církevních památkách. Například o vzácném zvonu v kostele sv. Kateřiny. Říká se mu Klekáník a v Písečné bije od roku 1489.

autor: BRA
Spustit audio