Ve škole ve Vlachově Březí není ještě hotová kuchyň, ve Vimperku tělocvična

4. září 2017

V některých školách na Prachaticku nestihnou rekonstrukce plánované na prázdniny. Ve Vlachově Březí sice finišují s modernizací kuchyně v Základní škole profesora Josefa Brože, ale do pondělí 4. září nezvládli závěrečné instalace a úklid po řemeslnících.

„Ve výdejně schází ještě namontovat nové nerezové parapety a elektrické rolety, které nám budou oddělovat výdejnu jídla od jídelny,“ ukazuje Pavel Kouba, který má na starosti stavební dozor a také je radním města.

Hlídá kvalitu díla i finance. „Ještě to nemáme úplně sečtené, protože se to do poslední chvíle mění a bude měnit, ale ta suma bude někde okolo dvou a půl milionu korun,“ dodává. Největší novinkou bude konvektomat za 400 tisíc. „To znamená úplně jiné pracovní návyky, jinou kvalitu jídla, vaření, rychlost, postupy. Přinese to největší posun,“ připomíná Pavel Kouba.

Kvůli pracím na rozvodech vody, elektřiny a nové vzduchotechnice se modernizace v základní škole ve Vlachově Březí protáhne. První oběd z nového vybavení ochutnají žáci až 11. září. Hlady do té doby ale nebudou. „V pondělí při nástupu do školy končí v půl desáté, takže si jídlo vyřeší sami doma. Od úterka do pátka pak bude stravování stejné jako na konci školního roku, kdy jsme jim vařili v hygienou schválených podmínkách v kuchyňce,“ upřesňuje ředitel Michal Novotný.

Do začátku školního roku se protáhne také rekonstrukce v tělocvičně Základní školy T. G. Masaryka ve Vimperku. Ředitelka Dagmar Rückerová bude řešit, jak nahradí hodiny tělesné výchovy.

Ve Vitějovicích kvůli penězům úpravy školy úplně odložili. „Měli jsme v plánu vybudovat půdní vestavbu, kde by byla počítačová učebna a školní družina. Udělali jsme výběrové řízení a ty nabídky byly výrazně dražší, než jsme předpokládali,“ vysvětluje starostka Lenka Tůmova.

V září tedy budou zastupitelé ve Vitějovicích řešit, zda vyhlásí nové výběrové řízení. Půdní vestavba by se pak ve škole mohla budovat během příštího léta.

autor: Václav Malina
Spustit audio