Ve Štramberku startuje nová sezóna. Kromě Trúby otevírají opravenou Jaroňkovu útulnu

16. duben 2016

Na štramberskou Trúbu se po roce vrací turisté. Ve městečku přezdívaném Moravský Betlém dnes totiž začíná nová návštěvnická sezóna.

Vyhlídku z legendární věže si navíc lidé užijí, bez toho aniž by museli procházet rušným staveništěm. Spolu s hradním areálem se po více než roce otevírá i nově opravená Jaroňkova útulna, kterou využívali první turisté už před 90 lety.

„Musí se všechno uklidit, okna umýt, podlahy vydrhnout,“ ukazovala v závěru pracovního týdne paní Marcela Kališková, co všechno ji ještě čeká, než se atrakce otevře turistům. „Je tady spousta práce. Na otevření se jako Štramberačka těším,“ dodává.

Místní interiér opravdu výrazně prokoukl. Stěny zdobí krásné lidové malby a místo prodejny suvenýrů jsou tady stoly, tak jak to tady mohlo vypadat před 90 lety.

„Ano, snažili jsme se při opravách zachovat tu původní podobu, která byla vidět na fotografiích z roku 1925,“ říká vedoucí štramberské kultury Anna Rašková. „Jsou tady repliky nejen stolů ale i židlí, obložení. A měla by se tady odehrávat i kultura,“ míní.

S Annou Raškovou teď míříme ven, k patě Trúby. Návštěvníky tam bude nově čekat turniket. „Budeme vědět, kolik návštěvníků prošlo, kolik máme tržbu. Myslím, že přehled o návštěvnosti teď bude objektivní,“ dodává vedoucí kultury.

A to není jediná novinka. Město jako nový provozovatel hradního areálu chystá i velké změny v programu. Poprvé to návštěvníci pocítí dnes během slavnostního zahájení sezóny.

Štramberská Trúba
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio