Ve svahu jesenického starovulkánu se skrývá lesní křížová cesta. Má 15 zastavení

21. duben 2017

Mohutné kapličky, prosté kříže i pouhé obrazy. Křížová cesta může mít mnoho podob. Jedno má ale vždy společné. Její jednotlivá zastavení zobrazují události spojené s ukřižováním Krista.

Na jesenickém starovulkánu Velký Roudný najdete také jednu lesní křížovou cestu. Abyste našli její první zastavení, musíte se vydat k památníku obětem Velké války.

„Křížová cesta dříve vedla trochu jiným směrem, nebyla tak prudce do kopce. Ještě před pár lety se tady našly asi dva pozůstatky té původní křížové cesty,“ říká Marie Rožnovská z Roudna.

Křížová cesta ve stávající podobě je na svahu jesenického vulkánu od roku 1997. Tehdy byla opravena kaplička, ze které po válce zbylo jen torzo.

„Křížová cesta se tady šla, co já si pamatuji, dvakrát. Když se opravila kaplička a byla znovu vysvěcená, byla vysvěcená i křížová cesta, no a potom možná ještě jedenkrát. Poutníci tady nechodívají, chodí sem samostatně lidé, kteří navštěvují Velký Roudný,“ dodává paní Rožnovská.

Více se o lesní křížové cestě, třeba proč má 15 zastavení, dozvíte v audio záznamu – viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘ v úvodu článku.

Zastavení lesní křížové cesty na Velký Roudný
Spustit audio