Ve Švýcarsku se prodalo v loňském roce téměř šest set tisíc DAB+ přijímačů

5. duben 2018

Popularita digitálního rozhlasu v alpské zemi trvale roste. Nezanedbatelný podíl mají také digitální tunery, případně adaptéry v automobilech.

Švýcarský spolkový úřad pro komunikaci (BAKOM) v tomto týdnu informoval o skutečnosti, že v loňském roce bylo prodáno v této alpské zemi téměř šest set tisíc přijímačů pro poslech digitálního rádia DAB+. Příklon posluchačů k technologii tak pokračuje uspokojivým tempem a v roce 2020 může začít podle plánu vypínání analogového vysílání v pásmu VKV. Pětaosmdesát procent nově prodaných vozů je již vybaveno digitálním tunerem.

Podle údajů BAKOM je v současné době ve Švýcarsku v provozu přibližně tři a půl milionu digitálních rádií. Co se týká maloobchodníků, ti prodali 304 tisíc DAB+ přijímačů, dalších 280 tisíc jednotek bylo instalováno do vozů, upgrade proběhl u 8.200 kusů. Vůbec poprvé byla překročena hranice jednoho milionu DAB+ přijímačů v automobilech. V rámci Digimonitoru 2017 již bylo začátkem února prezentováno, že podíl poslechu digitálního rádia k analogovému překročil hranice 60 %. Povědomí o digitálním rádiu ve Švýcarsku trvale roste.

autor: lukpo
Spustit audio