Ve vlastní šťávě: Nekrmte trolly!

24. leden 2015
Ve vlastní šťávě

Když už jako majitel podniku zvládnete na sociálkách postnout sem tam nějakou povedenou fotku, nebo ji naopak smazat, dokážete každý den aktualizovat menu a poprali jste se s hrubkami, stanete se dobrovolně či nedobrovolně účastníky diskusí pod vlastními příspěvky. Jste nuceni jako majitelé podniku reagovat na připomínky, pochvaly či kritiku zákazníků – stávajících nebo potenciálních. A dřív nebo později narazíte na trolla.

První a nejdůležitější věc, která vaše problémy může úplně eliminovat, je specialista na sociální sítě a komunikaci. Prostě internetová gorila, která vás ochrání před útoky, rychle a efektivně zlikviduje každý pokus prolomit vaši obranu a zničit vaše renomé. Pokud si to nemůžete dovolit, nebo věříte, že to dokážete sami, čeho byste se měli vyvarovat?

Držte nervy na uzdě, nenechte se vyprovokovat a na ostré útoky neodpovídejte hned. Nevyplácí se zbytečně ztrácet body tím, že vám ujedou nervy, protože proti vám sedí zkušený troll a dobře ví, kam kopnout. Buďte věcní a neztrácejte čas zbytečným vysvětlováním. Budete se muset naučit slušně vzdorovat pokusům zatáhnout vás do debaty, která nebude brát konce. Pokud se vám aktivita diskutujícího a směr jeho komunikace zdá podezřelý, zjistěte si jeho IP adresu a pokuste se dohledat, o koho jde. V případě opakovaných útoků vám to pomůže jedince zablokovat. Zlaté řešení je trolla ignorovat, ignorovat, ignorovat. Obecně platí, že koho virtuálně ignorujete, toho pomalu, ale jistě zazdíváte.

Diskutujte slušně a věcně, každá unáhlená reakce se otočí jen proti vám. Zapamatujte si dva termíny:
DNFTT čili Do not feed the trolls – v češtině „nekrmte trolly“, tedy nedělejte to, co troll chce (tj. nereagujte tak, jak troll očekával).
YHBT. YHL. HAND čili You have been trolled. You have lost. Have a nice day. – doslova Byl jste protrollen. Prohrál jste. Pěkný den. Používá se jako odpověď na příspěvek diskutéra, který se nechal trollem vyprovokovat k reakci.

03298940.jpeg

Kdo stojí proti vám? Profil klasického trolla bývá skutečně smutný příběh. Děvčata a chlapci ve věku přes třicet, většinou zaměstnaní v ubíjející práci v kanceláři na málo atraktivní pozici, v drtivé většině single, žijící s matkou, s psychopatickými sklony. Mám pokračovat? Jediným cílem trolla je rozvrátit diskusi a vyprovokovat účastníky k vášnivým reakcím. Záměrně volí silná slova, provokuje, je osobní a veškerá jeho snaha je vás prostě dostat. Protože ví, že silné vulgarity mu sympatie nezískají, a potřebuje otočit veřejné mínění proti vám, skutečně dobrý troll volí témata off topic (česky mimo mísu), nebo je prostě „urejpanej“, ale pořád se chová slušně a je vytrvalý, čímž si na svou stranu postupně získává i ostatní diskutující.
Takže pevné nervy a nekrmte trolly!

Čtěte také

autor: Michal "Rachad" Hromas
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka