Ve vysílání Radiožurnálu a Rádia Junior startuje letní hra pro děti

28. červen 2017

Radiožurnál, Rádio Junior a skauti připravili na letošní první prázdninový měsíc originální výpravnou hru pro děti. Cílem je nevšední zábava bez digitálních technologií a potřeby internetu.

Dne 3. července startuje Radiožurnál ve spolupráci s Rádiem Junior, jednou z nejpopulárnějších digitálních stanic Českého rozhlasu, a skauty letní hru pro děti ve věku od 7 do 13 let. Cílem je zábava a inspirace dětí, jak trávit čas bez digitálních technologií a internetu, hravou formou poznávat nové a trávit léto co nejvíce v přírodě. Rádio Junior mohou poslouchat zájemci v řadě distribučních kanálů včetně DAB+.

„Jsem rád, že se podařilo zařadit do programu Radiožurnálu ojedinělý rozhlasový projekt pro děti a rodiče právě v období letních prázdnin. Myslím, že v dnešní době je velmi důležité motivovat děti ke kreativnímu myšlení a zábavě bez používání nových technologií,“ řekl šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Koncept hry je postavený na příběhu pěti astronautů, kteří se připravují na expedici na planetu Trappist 1 v souhvězdí Vodnáře vzdálené od Země 40 světelných let. Příběh i hra mají čtyři etapy – příprava expedice, let do souhvězdí Vodnáře, objevování Planety R, cesta zpět. Mezinárodní posádku potkají v rámci mise nečekané problémy, které jim děti pomohou vyřešit splněním jednotlivých úkolů. Příběh směřuje k hodnotám jako je důležitost prohlubování poznání, rozvíjení vyspělosti naší civilizace a uvědomění si, kde jsou naše kořeny.

Dvanáct příběhů bude v průběhu července postupně odvysíláno každé pondělí, středu a pátek na Radiožurnálu a Rádiu Junior. Po příběhu bude vyhlášen vždy nový úkol.

„Planeta R je unikátním spojením sci-fi příběhu s úkoly, které jsou naprosto reálné a jejichž splnění děti navíc obohatí o nové praktické dovednosti, které jistě ještě v životě zúročí. Věříme, že hra bude bavit je i jejich rodiče,“ říká Šárka Fenyková, autorka příběhu a vedoucí Rádia Junior.

V průběhu hry bude redaktor Martin Karlík přinášet aktuální reportáže z cest po skautských táborech po celé ČR a informovat, jak si děti na táborech ve hře průběžně vedou. Radiožurnál 17. července navíc s mobilním studiem tzv. R-streamem navštíví vybraný skautský tábor v regionu.

"Skauting je dobrodružství pro všechny – pro děti i rodiče. Skautky a skauti jsou rádi, že se o své znalosti a dovednosti mohou podělit také s dětmi u rozhlasových přijímačů. Během července ze skautských táborů společně s Radiožurnálem a Rádiem Junior zprostředkují zábavu pro všechny posluchače v dobrodružné hře o cestě na Planetu R,“ říká starosta Junáka – českého skauta Josef Výprachtický.

Obtížnost dvanácti úkolů je zvolena tak, aby pomoc rodičů nebyla nutností a děti mohly hrát hru co nejvíce samostatně. Věnovat se budeme tématům jako je bezpečnost dětí v létě, vztah k přírodě, vztahy mezi dětmi, proč je důležitá zvídavost, solidarita, tvořivost. Děti se mohou do hry kdykoli připojit a hrát jen konkrétní etapu.

Hra má vlastní speciálně vytvořenou grafiku včetně loga. Celkem 60 000 archů samolepek s přebaly palubního deníku budou od začátku července distribuovány v dětském měsíčníku Mateřídouška, Týdeníku Rozhlas, v kamenné prodejně Radioservisu, ve vybraných skautských obchodech JUNshop v Praze a ve všech budovách Českého rozhlasu po celé ČR. Dále jsou pro děti připravené pohlednice s grafikou vesmírné posádky, placky s logem a dětské tetovačky.

Na projektu Planeta R spolupracoval také divadelní soubor Vosto5, který ztvárnil a propůjčil své hlasy astronautům v jednotlivých příbězích a video upoutávkách.

Více informací naleznete na webové stránce www.radiojunior.cz/planetar.

Spustit audio