Vědci chtějí vyšlechtit novou odrůdu brambor, má být chutnější a odolnější
Čeští vědci zkoumají vzorky původních odolnějších brambor, které si dovezli z Jižní Ameriky. V laboratořích teď zjišťují jejich DNA. Chtějí ji využít ke zlepšení méně kvalitních brambor z Evropy. Kvůli nejrůznějším nákazám se u nás vyhodí až třetina úrody.
„Tady je místo, kde pracujeme s našima bramborama, to je hlavní místo - jmenuje se flow box, když potřebujeme vyizolovat sterilní kmen, tak to děláme tady,“ říká vědkyně Markéta Marečková v pražském Výzkumném ústavu rostlinné výroby.
Co se vám za několik měsíců od návratu z Jižní Ameriky zatím podařilo zjistit?
Zatím se nám podařilo popsat nějaké bakterie z těch dovezených odrůd. Tady svítí UV světlo a pustíme si fén, které udrží to prostředí sterilní…
Tušíte, kdy byste mohla dojít k cíli - tedy k vytvoření americko-českého křížence brambory?
Bude to trvat nejméně 10 let, úplným cílem by měla být nová odrůda, která by měla mít speciální vlastnosti. Vypadat bude jako normální brambora.
Jak chutnají brambory z Chile a proč z nich čeští vědci chtějí využít DNA na vyšlechtění lepších brambor v Česku se vědkyně Markéty Marečkové ptala Veronika Hlaváčová
Vy jste teď v dubnu vedla takzvanou Expedici Brambora. Do Chile, Argentiny a Peru jste jeli s týmem pro vzorky. Kolik kusů a druhů brambor jste si vlastně dovezli?
Dovezli jsme si asi 50 různých brambor, všech tvarů a barev. Převáželi jsme je normálně v batohu.
Samotné brambory z Jižní Ameriky, ze kterých jste si odebrali vzorky, teď rostou ve skleníku na Vysočině. Co s nimi bude dál?
Až jich budeme mít dostatečný počet - 10 - 20 hlíz, tak budeme zkoumat jejich odolnost vůči suchu nebo zamokření.
Vy jste v Jižní Americe tamní brambory, které se do Evropy dostaly v 16. století, ochutnala. Je to velký rozdíl?
Mně připadá, že rozdíl to je. Brambory jsou různorodější tvarem i chutí. Jsou tam odrůdy, které mají intenzivní chuť. Takovou i třeba do hořka, příjemnou, která by mohla obohatit i chuťové možnosti nových odrůd.
Srovnání má i Patricie, která pochází z Chile. V Česku žije už 7 let. Brambory z obchodů jí nechutnají.
„Brambory v Chile jsou velké, červené a mají chuť. Když jdu v Česku do supermarketu, jsou malé, suché a nekvalitní."
V Česku existuje 135 odrůd brambor. V jihoamerických státech jich je kolem dvou tisíc.