Vědci odhalili vzorec, podle kterého se pohybují spermie v ejakulátu

12. květen 2017

Vědci z britských univerzit v Birminghamu, Oxfordu a z japonské univerzity Kyoto přišli na vzorec, podle kterého se pohybují spermie v ejakulátu. Jde prý o obraz podobný magnetickému poli. Autoři studie doufají, že nové informace pomohou v léčbě neplodnosti.

Vědci díky novému výzkumu zjistili, že spermie se v ejakulátu pohybují rytmickým koordinovaným způsobem, přičemž jednotlivé pohlavní buňky vykonávají trhavé pohyby nejen dopředu, ale i dozadu nebo do stran.

Kolem spermií se tak vytváří určitý proud, který eliminuje možnost vzniku intenzivního tření. Právě to by mohlo spermie na cestě k vajíčku zastavit. Britsko-japonský tým tak přišel na to, že spermie se při ejakulaci pohybují podobně jako magnetické pole.


Dříve se považovalo za normu, že muž musí mít alespoň 60 milionů spermií, dnešní norma uvádí, že jich muž musí mít alespoň 15 milionů v mililitru ejakulátu.Hana Višňová

Autoři studie věří v to, že jejich objev může přispět k léčbě neplodnosti. Hana Višňová, primářka Centra asistované reprodukce IVF Cube v Praze, je v tomto ohledu skeptická.

„Nás hlavně zajímá to, jak pomoci spermiím, které se pohybují velmi pomalu, aby se pohyb zrychlil. O tom tento objev žádnou teorii nenabízí. Dnešní reprodukční medicína už umí mužům, jejichž spermie nejsou příliš pohyblivé, pomoci. Dokážeme získat spermie i z nadvarlete, takže i mužům, kteří v ejakulátu spermie nemají nebo jsou nepohyblivé, umožňuje medicína, aby se jim narodili potomci,” říká k tomu lékařka.

Alespoň 15 milionů spermií

Často se zmiňuje, že počet spermií u mužů klesá, a to napříč celou Evropou. Přesný důvod není známý, ale uvádí se, že na vině může být vliv životního prostředí a chemikálií, které nás obklopují. Kvalita a životnost spermií se zhoršují i s vyšším věkem, lidé by proto neměli početí potomků příliš odkládat.

„Světová zdravotnická organizace za posledních padesát let třikrát předefinovala, co je průměr a norma u zdravých mužů. Dříve se považovalo za normu, že muž musí mít alespoň 60 milionů spermií, dnešní norma uvádí, že jich muž musí mít alespoň 15 milionů v mililitru ejakulátu,” vysvětluje Višňová.

Horký laptop na klíně


V případě horších parametrů spermií se pacientům nedoporučuje, aby chodili pravidelně do sauny, nebo aby měli delší dobu horký laptop na klíně.Hana Višňová

Rozhodující jsou pro kvalitu spermií hlavně vitamíny A, E, zinek a selen. Při jejich nedostatku může dojít ke zhoršení parametrů spermiogramu. Muž, u kterého jsou hodnoty spermiogramu snížené, by se měl zamyslet na svým životním stylem. Měl by mít dostatek spánku, pohybu, a také výrazně omezit kouření. U kuřáků jsou totiž spermie málo pohyblivé, deformované a mohou nést poškozenou genetickou informaci. Muži by se také měli vyhnout aktivitám, při kterých se genitál přehřívá, podotýká Hana Višňová.

„V případě horších parametrů spermií se pacientům nedoporučuje, aby chodili pravidelně do sauny, nebo aby měli delší dobu horký laptop na klíně. Doporučuje se i úprava oděvu, aby nosili vzdušné spodní prádlo. Varlata jsou od přírody úmyslně mimo dutinu břišní, aby nebyla vystavena teplotě 37 °C, spermie potřebují ke zdravému vývoji chladnější okolí,” říká primářka.

Pro dobrou kvalitu spermatu by měl muž vést také pravidelný sexuální život. „Už Hippokratés říkal, že by u každého muže mělo dvakrát týdně dojít k ejakulaci. Jde o historickou poučku, která se táhne medicínou. Je to rozumná frekvence,” uzavírá Hana Višňová.

autor: anr
Spustit audio