Vědcům pomohla octomilka. Objev se může se stát základem léčby cukrovky nebo obezity

22. září 2015

Když se nám nastěhují domů, zabíjíme je. Jihočeští vědci je naopak množí. Malé mušky octomilky jim pomohly zjistit, jak se dá zlepšit naše imunita. Tento objev se v budoucnu může stát základem léčby některých lidských nemocí.

Už v osm hodin ráno drnčí v jedné z laboratoří mixér. Biolog Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity Tomáš Doležal připravuje snídani. Není ale pro něj. Čekají na ni octomilky. „Z té potravy získávají energii, kterou potřebují, aby se z nich mohly stát dospělé octomilky. Tuhle energii zároveň potřebují přesunout imunitnímu systému, pokud je napadne nějaký parazit,“ vysvětluje.

Velmi podobný imunitní systém jako octomilky mají i lidé. Jeho špatné fungování může být například příčinou cukrovky nebo obezity. Proto vědce zajímalo, jak si malé mušky poradí v boji proti vetřelci.

„Parazitické vosičky infikují larvy octomilek, nakladou do nich svoje vajíčka. My jsme zjistili, že octomilka potřebuje adenosin, který funguje jako takzvaný sobecký signál pro imunitní systém. Ta sobeckost, kdy si uzurpuje energii od zbytku organismu, je hrozně důležitá právě,“ popisuje Tomáš Doležal.

A právě tahle informace byla podle biologa Adama Bajgara pro vědce stěžejní. „To nám ukázalo, že adenosin je klíčový. Určujíce, že energie bude využita imunitnímu buňkami a ne vyvíjecími se tkáněmi,“ říká.

Pokud se výsledky jihočeských vědců potvrdí také u myší, je dost pravděpodobné, že se uplatní i v lidské medicíně.

Spustit audio