Vede Eliška a Jakub, stále oblíbenější je také Emma. Rodiče se nebojí ani neobvyklých jmen

Nejoblíbenějšími jmény v Česku jsou Eliška a Jakub, zveřejnil to Český statistický úřad. Hned za Eliškou je Anna a Tereza. Mezi chlapeckými jmény je na druhém místě Jan a na třetím Tomáš. Seznam dvaceti dívčích a chlapeckých jmen připravili statistici k Evropskému dni statistiky, který připadá právě na 20. října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčastěji dávaná jména. Vede Eliška a Jakub.

Nejčastěji dávaná jména. Vede Eliška a Jakub. | Foto: Český statistický úřad

Statistika se týká dětí narozených v lednu. Výsledky se ale neliší od toho, jaká jména vybírají rodiče pro své děti v průběhu celého roku.

Křestní jména dětí narozených v lednu sleduje Český statistický úřad od roku 1999. Nejoblíbenější chlapecká jména v lednu 2016 byla Jakub, Jan a Tomáš, nejoblíbenější dívčí jména Eliška, Tereza a Anna.

„Jan, Jakub a Tomáš jsou na prvních místech nepřetržitě od ledna 1999. U dívek se za tu dobu vystřídalo už devět jmen. Nejdříve byla 13krát za sebou vítězkou Tereza. V posledních letech se už třikrát podařilo vyhrát Elišce. V lednu 2014 bylo nejoblíbenější dívčí jméno Anna,“ hodnotí dlouhodobý vývoj Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

„Letos mě asi nejvíce zaujalo, že se mezi první 20 jmen u dívek dostala Emma s dvěma m. Nevím, jaký je rozdíl mezi jménem s jedním nebo dvěma m, ale kdyby se spojily dohromady, skončily by na třetím místě,“ řekl mluvčí úřadu Tomáš Chrámecký.

Statistici zaznamenali v letošním lednu i některá netradiční jména, ať už staročeská, nebo cizokrajná. Z chlapeckých je to například Barnabáš, Dalimil, Diviš, Mikeš, Attila, Geralt, Lionel, Jeroným Iskandar nebo Taigo Ryu. V lednu se u nás také narodila Adléta, Aleška, Josefa, Klotylda, Adel, Aurelie, Rihanna, Salome, Amálie Perla nebo Nina Anuška.

Top dívčích jmen | Foto: Český statistický úřad

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme