Věděli byste, kde hledat Laser Valley, tedy Laserové údolí?

4. listopad 2015

Obecná teorie relativity už co nevidět oslaví sté narozeniny. Chvíli jí sice trvalo, než se prosadila a než ji ostatní fyzikové vzali na milost. Ale od té doby se drží a v podstatě odolává všem pokusům o vyvrácení. Pádný důvod k tomu, abychom se jí v tomto měsíci věnovali ve velkém. V prvním listopadovém týdnu si vysvětlíme rozdíl mezi speciální a obecnou teorií relativity.

Věděli byste ale, kde hledat Laser Valley, tedy Laserové údolí? Tak se začalo říkat Dolním Břežanům na jižním cípu Prahy. Fyzikální ústav Akademie věd v této třítisícové satelitní vesničce vybudoval dvě ohromná laserová centra, HiLase a Eli Beamlines, přičemž to druhé bude vybaveno nejvýkonnějším laserem na světě. Zatím mu fyzikové přezdívají docela nenápaditě Laser 4.

Nové jméno pro něj a další čtyři lasery v Dolních Břežanech ale můžete najít i Vy. A to v soutěži, kterou připravil Fyzikální ústav ve spolupráci s časopisem Vesmír a ve které se hraje o týdenní pobyt v Ženevě a o návštěvu CERNu. S dolnobřežanskými lasery i pravidly pro jejich pojmenování vás seznámí středeční Magazín Leonardo. Na slyšenou se těší Tereza Burianová.

Magazín Leonardo si můžete pustit každý všední den v 10:35 ve vysílání ČRo Plus.

autor: Tereza Burianová
Spustit audio