Vedou proti mně kampaň, pracují na ní desítky lidí, tvrdí Andrej Babiš

Andrej Babiš z hnutí ANO předává úřad ministra financí stranickému kolegovi Ivanu Pilnému, na postu vicepremiéra ho nahradí ministr pro životní prostředí Richard Brabec. Jaké to je dostat padáka? „V každém případě nespravedlivé,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu Andrej Babiš.

Odvoláván je prý kvůli vylhaným věcem, jako ministr měl totiž nejlepší výsledky. „Nechci se chválit, ale fakta jsou jasná,“ podotýká.

Po odvolání z funkce se chce mimo jiné věnovat práci v centrále hnutí ANO. "Nyní je potřeba, aby někdo hnutí začal pořádně řídit," říká Babiš. Potvrzuje ale také, že podoba volební kampaně se po jeho odchodu z politiky příliš nezmění.


Vláda není tým, který táhne za jeden provaz, za jedním cílem. Premiér vládu neřídí, protože ani není schopen ji řídit. On neodřídil ani jednu ekonomickou poradu. ANDREJ BABIŠ

Babiš před svým odchodem z funkce ministra financí vyzval premiéra Bohuslava Sobotku, aby ho přestal veřejně obviňovat, že se vyhýbal placení daní nebo zneužíval finanční správu. „Je jako kolovrátek, který stále dokola opakuje vylhané věci,“ upozorňuje s tím, že proti němu je systematicky připravovaná kampaň, na které pracují desítky lidí.

"Premiér Bohuslav Sobotka působí celý život v politice a lži a podrazy jsou mu blízké," míní Babiš. Zdůrazňuje také, že má informace o tom, že Sobotka v roce 1996 podváděl, když kandidoval do Sněmovny. "Měl černé duše a měli ho vyloučit v ČSSD," dodává šéf hnutí ANO.

Čtěte také

Sociální demokraté se také podle jeho slov snaží, aby se každý den mluvilo o Andreji Babišovi jako o člověku, který něco udělal špatně. „Jako jediný politik jsem ukázal skutečné daňové přiznání, ne to vylhané, co ostatní dávají do parlamentu za období, co tam sedí,“ vyzdvihuje.

Jako příklad jmenuje Miroslava Kalouska, o kterém se podle něj neví vůbec nic. „Je sedmadvacet let v politice, nemá ani auto, ani barák, nemá ani byt, nic, je to zázračný člověk. A žije jenom z peněz daňových poplatníků,“ upozorňuje.

Postaví ANO kandidáta na prezidenta?

Hnutí ANO zváží, zda postaví vlastního kandidáta na prezidentskou funkci, vyhlásí o tom interní referendum. Babiš odmítá, že by měl s Milošem Zemanem mocenský pakt, což dokazuje i to, že termín voleb hnutí ANO nevyhovuje.

„Na rozdíl od některých stran se financujeme čistě. ODS mají od Valenty peníze, STAN mají od Valenty, Realisté mají zase jiného oligarchu,“ říká.

Nevylučuje ale, že po sněmovních volbách nějakého kandidáta postaví. „Závisí to možná i od toho, jak dopadneme ve sněmovních volbách,“ připomíná.

Celý rozhovor si kdykoliv přečtěte na iRozhlas.cz a poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku

autoři: jap , prh
Spustit audio