Vedoucí záchranné stanice Archa: Někteří lidé by na zimu nejraději zvířata oblékli do svetrů!

7. prosinec 2015

S příchodem zimy se plní záchranné stanice a centra pro zvířata v nouzi. Lidé nejčastěji nosí ježky či netopýry, které naleznou ještě před zimním spánkem. Většina těchto záchranářských pokusů je zbytečná. Jiná je situace u poraněných živočichů. Ti naši pomoc zpravidla skutečně potřebují. Ta pomoc by ale měla být odborná - v žádném případě si poraněné zvíře nenechávejte doma!

„Ani podle zákona vlastně není možné, aby si člověk vzal toho živočicha domů. Opravdu je nutné, aby ho předal záchranné stanici,“ říká vedoucí liberecké záchranné stanice Archa Ivana Hancvenclová.

A nejde jen o zákon. Odborníci mají více možností i zkušeností. „Třeba u zlomenin dokážeme pomoci nějakou operací, pokud ale měl člověk zvíře delší dobu doma, tak se s tím už nedá nic dělat, a to zvíře zůstane trvale hendikepované,“ varuje Hancvenclová.

Zamyslet bychom se měli již před samotným odchytem zvířátka, které chceme zachraňovat. Nejlepší je se nejprve telefonicky obrátit na odborníky, protože naše záchranná mise může být zbytečná a navíc odchyt některých druhů je nebezpečný i pro nás samotné. To se týká třeba dravých ptáků, včetně sov a především šelem.

Složitější než vlastní záchrana zvířat bývá pro pracovníky záchranných stanic vysvětlování, že pomoc by byla zbytečný či dokonce nežádoucí.

„Některým lidem to vysvětlit je opravdu těžké. V posledních letech mám dojem, že lidé by byli nejraději, kdybychom na zimu všechny srnečky oblékli do svetříků a na jaře posbírali všechna ptáčátka, aby se jim něco nestalo,“ povzdechla si vedoucí záchranné stanice Archa.

Pokud nejde o zraněné zvíře, tak bychom zkrátka do přírodních procesů neměli zasahovat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.