Vedra ničí celoroční práci rybářů z Oder. V řece hynou původní druhy ryb

Sucho trápí rybáře z Oderských vrchů. Každoroční úsilí o návrat původních druhů ryb do řeky Odry tak přichází nazmar. Vodním živočichům chybí kyslík, ale i přirozený stín. Pro kritické oblasti tak Český rybářský svaz vyhlásil zákaz rybolovu, aby aspoň poslední ryby přežily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pstruh ve vodě

Pstruh ve vodě | Foto: Jiřina Šmídová

„Toto je extrém, každé léto vysychá, ale ne takhle. Prakticky vidíte dno, je to skoro suché. Při teplotě vody 28 stupňů tady veškerý život končí,“ říká jeden z rybářů z Oder.

Miloš Černoch spolu s Jaroslavem Fabiánem chodí denně kontrolovat stav zhruba dvoukilometrového úseku řeky. Kvůli vedrům se tady mezi čtyřmi splavy shromažďují ryby, které rybáři pracně vychovávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celoroční práci rybářů z Oder ničí dlouhotrvající vedra. S rybáři mluvila Zdislava Mochová

„Pokud chceme, aby tam byly původní druhy – pstruh, lipan, tak se musí koupit plůdek, na malých potůčcích se to musí vychovat. A když to má tak deset až patnáct centimetrů, tak se to pouští zpátky na Odru, aby tam ten život byl. Ale při tomto stavu sucha tam není nic. To, co se tam dalo na jaře, všechno je mrtvé,“ poznamenává jeden z rybářů.

Ryby ohrožují i samotní plavci

Vodní krizi sice místní rybáři řeší každoročně. Letos ale po více než 10 letech trvá vedro už od června. V řece je zhruba čtvrtina vody, a malátné ryby se tak hromadí na dně. Situaci komplikují i milovníci vody.

„Po dopadu těla vznikne tlaková vlna a ryby byly tak malátné, že tlakovou vlnou jsme je dodělali,“ podotýká Fabián.

A po jedné návštěvě plavců tak uhyne i čtyřicet ryb najednou. Aby rybáři zachránili aspoň zbývající kusy, vyhlásili na řece zákaz lovu. I tak si ryby musí poradit v nepřirozených podmínkách.

Žádný stín, žádná útočiště

Koryto řeky je totiž uměle upravené a chybí tady třeba stín stromů. Ryby se navíc nemají kam schovat před přirozenými predátory, jako jsou volavky, čápi černí nebo vydry.

„Nejhorší je, že na horním úseku se pstruh nemá kam schovat, nemá tam žádné skrýše, žádné stromy, žádné kameny. Takže když tam slunko pere celý den, tak prostě musí uhynout. A tady jsou vzácné druhy, jako je střevle potoční, která je celostátně hájená, rak říční, ten je také celoročně hájený. A to tu všechno hyne před očima,“ dodává rybář.

Místní rybáři zatím odhadují své ztráty na stovky tisíc korun.

Zdislava Mochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme