Vedra v Indii už mají více než 1400 obětí, někde je téměř 50 stupňů Celsia

Přes 1400 lidí už podlehlo vlně horka, která sužuje jihovýchodní Indii. S odvoláním na indické úřady o tom informoval zpravodajský server CNN. V posledních dnech se teploty v některých oblastech opakovaně blíží 50 stupňům Celsia, v nejhůře postižených státech Ándhrapradéš a Telangana se drží těsně pod touto hranicí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli vedru už zemřelo v Indii přes 1400 lidí, v některých částech země se teploty blíží 50 stupňům Celsia

Kvůli vedru už zemřelo v Indii přes 1400 lidí, v některých částech země se teploty blíží 50 stupňům Celsia | Zdroj: Reuters

Podle indických úřadů jsou nejvíce ohroženi stavební dělníci, starší lidé a bezdomovci.

Meteorologové varovali, že horka pravděpodobně potrvají ještě několik dní. Zmírnit by se měla s příchodem monzunu, který meteorologové očekávají v neděli.

Města ve státech Ándhrapradéš a Telangana vypadají v posledních dnech opuštěně, protože lidé se před spalujícím sluncem ukrývají ve svých domovech. V Haidarábádu po obvykle přeplněných ulicích projíždí jen málo aut.

Úřady lidem doporučují, aby pili hodně vody, nevycházeli hlavně přes poledne ven, chránili se slunečníky a pokrývkami hlavy a nosili volné bavlněné oblečení.

„Radíme lidem, aby mezi 10. a 16. hodinou nechodili do práce. Také jsme na různých místech, hlavně v městech, otevřeli centra, kde se rozdává voda,“ uvedlo oddělení pro řešení přírodních katastrof ve státě Ándhrapradéš.

Vláda v tomto státě také zrušila dovolenou pro všechny lékaře vzhledem k tomu, že nemocnice jsou zaplaveny pacienty s úžehem. Rodiny lidí, kteří podlehnou vedru, dostanou od státu odškodné 100 tisíc rupií, v přepočtu asi 39 tisíc korun.

Květen je obvykle v Indii jedním z nejteplejších měsíců v roce, kdy se horko stupňuje před příchodem monzunů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme