Veletrh IBC: HD vysílání jako standard, HbbTV 2.0 v praxi a novinky v kódování

18. září 2017

Spotřebitelé jsou ochotni za vyšší kvalitu obrazu zaplatit. HD rozlišení se podle něho stalo požadavkem i na rozvojových trzích.

Zahájení veletrhu IBC v Amsterdamu a uplynulý víkend na této významné technologické události, přinesly další novinky v oblasti distribuce signálu. Nebylo jich ale tolik, jak se možná očekávalo. Společnost SES oznámila na IBC dosažení hranice jedné miliardy diváků po celém světě. V oblasti distribuce signálu vidí i nadále možnost růstu. Jak upozornil server Digital TV Europe, firma se chce nyní zaměřit zejména na rostoucí ekonomiky.

Řečí čísel je aktuálně díky SES do 325 milionů domácností distribuováno 7741 programů ve 40 satelitních platformách (DTH) – přesně polovinu z nich v Evropě - z toho 2587 v HD rozlišení a 31 v UHD formátu. V Evropě poskytuje telekomunikační společnost distribuci pro 1839 programů v klasickém a 803 programů v HD nebo UHD rozlišení. Přesto, že nelineární televize hraje velkou roli, pro SES je nadále důležitý klasický satelitní byznys. 95 % konzumovaného video obsahu pochází nadále z lineárního vysílání.

Deepak Mathur, Senior Vice President SES SA, uvedl, že se nacházíme ve fázi přechodu řady vysílatelů ze standardního do vysokého rozlišení. Spotřebitelé jsou ochotni za vyšší kvalitu obrazu zaplatit. HD rozlišení se podle něho stalo požadavkem i na rozvojových trzích. SES by do roku 2025 ráda počet kanálů ve vyšší kvalitě obrazu zdvojnásobila. Jak jsme již naše čtenáře informovali, firma uvedla na IBC několik prezentací ve formátu UHD. Pozadu však nezůstal ani konkurenční operátor Hispasat, který prezentoval formáty Dolby Vision a 4K HDR 10 ve spolupráci s veřejnoprávní televizí RTVE.

Veletrh IBC 2017 přinesl také prostor pro možnost prezentace hybridního vysílání HbbTV 2.0. Tato technologie zatím v komerčním provozu není, i když už ji v Německu vyzkoušela v rámci reklamní kampaně privátní RTL. Prezentace nového standardu na amsterdamském veletrhu přinesla podle Broadband TV News konkrétně ukázky second screen (druhé obrazovky), synchronizace médií, titulky ve formátu TTML nebo DVB DASH (bližší informace o tomto standardu naleznete v těchto dokumentech). O HbbTV 2.0 hovořil stručně v pátečním rozhovoru i technický ředitel Českých Radiokomunikací Pavel Kos.

Drobné technologické vylepšení představila telekomunikační firma Eutelsat, konkurenční operátor SES. Ten na vybraných kanálech šířených prostřednictvím satelitů Hotbird a pozicích 7 a 8 stupňů západně začal nabízet službu SAT.TV – doplňkové informace dostupné pro přijímače s podporou standardu HbbTV. Půjde prakticky o vylepšeného programového průvodce. Bližší informace jsou dostupné v tomto textu. Společnost Nagra zabývající se zajištěním ochrany obsahu včetně jeho kódování plánuje rozšířit svůj „Samung Key“ do zemí Latinské Ameriky a také do Indie. Funkci nově podporují i její UHD televizory.

autor: lukpo
Spustit audio