Velká Bíteš bude mít městskou policii. Strážníky vybírali dva roky

16. leden 2017
Zprávy z

Velká Bíteš v jihovýchodním cípu Žďárska bude mít vlastní městskou policii. Muži v uniformách začnou sloužit v červenci letošního roku. Radnice vybírala vhodné adepty celé dva roky. Zpočátku budou k dispozici dva policisté, později se tým rozroste na čtyři. Místní to vítají, především kvůli bezpečnosti a parkování.

„Kolikrát jsou tady s těma autama takový problémy, je to potřeba, i v noci, aby tady chodili. Dnes je to s tou bezpečností špatný. I ty starší lidi, mají-li nějaký problém, můžou jim poradit,“ říkají oslovení lidé na bítešském náměstí.

Do služby na začátku července nastoupí dva strážníci, kteří logicky nepřetržitý provoz nezajistí. Později mají být čtyři.

Hlavně parkování

Asi hlavním problémem Velké Bíteše je parkování, pokračuje Milan Vlček, nezávislý starosta: „Bíteš má komplikovanou pozici u dálnice, návštěvníci nám parkují v rozporu se systémem parkování jak v centru, v blízkém okolí, tak i na ulici Vlkovské, která je páteřní komunikací do průmyslové zóny, kde pracuje asi dva a půl tisíce lidí.“

Také v přilehlém městském sídlišti si podle starosty Vlčka lidé hlavu s parkováním nedělají, často stojí na trávnících. „Pak to jsou samozřejmě otázky černých skládek, veřejného pořádku, zatoulaných psů.“

Všechny potíže obyvatel Velké Bíteše dosud řeší státní policie z Velkého Meziříčí. Strážníci budou v Bíteši sídlit v budově technických služeb hned vedle radnice.

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio