Velká Británie uzavře všechny své uhelné elektrárny do roku 2025

11. prosinec 2015

Velká Británie se stane jednou z prvních rozvinutých zemí na světě, které zcela odstaví své uhelné elektrárny. Jejich provoz bude navíc značně omezen už kolem roku 2023. O podobný, ale ještě rychlejší, vývoj se snaží Nový Zéland.

Momentálně pochází z uhelných elektráren přes 20 procent veškeré britské produkce elektrické energie (před rokem to bylo ještě 28 procent), na čemž se podílí 15 zbývajících britských uhelných elektráren. Některé z nich jsou již asi 50 let staré. Británie proto bude k cílovému datu zjevně potřebovat novou energetickou infrastrukturu, a to na bázi výrazně čistějších zdrojů energie. Cílem tohoto kroku je totiž právě omezení škodlivých emisí, které tepelné a zvláště uhelné elektrárny produkují. Jde například o popílek, saze a oxid uhličitý a dokonce i o stopy rtuti.

Tento krok však neznamená, že se Británie najednou obejde bez spalování fosilních paliv jako takového, i když britská ministryně pro energetiku a změnu klimatu Amber Rudd nedávno oznámila, že energetická politika její země se v blízké budoucnosti bude ubírat výrazně směrem k jeho snižování. Jistou část stávajícího energetického mixu tak zřejmě bude muset Británie zatím nahradit pomocí nových elektráren, spalujících zemní plyn. Zatím je však v Británii ve výstavbě pouze jediná taková plynová elektrárna. Pozadu nezůstanou ani jaderné elektrárny a elektrárny větrné, umístěné na otevřeném moři.

Pokud by však chtěla Británie nahradit všechny uzavírané uhelné elektrárny kompletně energii větrnou, musela by do roku 2030 současný instalovaný výkon větrných elektráren zečtyřnásobit, což zřejmě není příliš reálné. Provoz některých současných jaderných elektráren navíc do roku 2025 skončí. Celkově jde opravdu o velmi obtížný úkol. Proto je možné, že se v blízké budoucnosti bude Británie potýkat s nedostatkem elektrické energie a bude muset její významnou část dovážet ze zahraničí, například z Ruska.

V současnosti ohlašované prudké změny v rámci britské energetiky také neposkytují příliš jistoty investorům. Podle mínění některých odborníků je proto nejlepším řešením pro britskou energetiku zavedení uhlíkové daně, která bude britské energetiky a investory sama nepřímo motivovat k inovacím v oblasti výstavby nových elektráren.

Nový Zéland se chce zbavit závislosti na uhlí v energetice dokonce již kolem roku 2018, přičemž jeho cílem je dosáhnout podílu obnovitelných zdrojů energie ve výši 90 procent k roku 2025.

Zdroje: Gov.uk, IndustryTap, Popular Science, News Forage, Bloomberg View

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.