Velká indická raketa vynesla prototyp kosmické lodi

23. prosinec 2014

Indie se tak zřejmě za několik let zařadí mezi kosmické velmoci, které jsou schopny pomocí vlastní nosné rakety vynášet do kosmu vlastní pilotovanou kosmickou loď a tedy i kosmonauty. V tuto chvíli do tohoto výlučného kosmického klubu patří jen Rusko, Spojené Státy a Čína.

Indická národní agentura pro vesmírný výzkum s názvem Indian Space Research Organization (ISRO) připravila ke startu novou a poměrně velkou nosnou kosmickou raketu s názvem Geostationary Satellite Launch Vehicle (GSLV) Mk-III, jejíž startovní hmotnost činila 630 tun, při výšce 42 metrů. Velikost této rakety je porovnatelná například s některými těžšími americkými kosmickými nosiči, jako jsou Delta III nebo Falcon 9.

První zkušební start nosiče GSLV-III se odehrál 18. prosince 2014. Raketa úspěšně odstartovala z kosmodromu Satish Dhawan na ostrově Sriharikota, který se nachází v Bengálském zálivu. Na svém vrcholu nesla raketa modul Crew-module Atmospheric Reentry Experiment (CARE) o hmotnosti necelé 4 tuny. Tento modul je prototypem budoucí indické pilotované kosmické lodi.

Modul Crew-module Atmospheric Reentry Experiment (CARE)

V této fázi indičtí odborníci naplánovali pro novou raketu jen balistický (suborbitální) let, bez vstupu užitečného nákladu na oběžnou dráhu kolem Země. Proto už po 20 minutách přistál oddělený prototyp kosmické lodi (CARE) na hladině Indického oceánu, asi 200 kilometrů západně od Andamanských ostrovů. Maximální dosažená rychlost modulu CARE během letu činila jen 5,3 kilometrů za sekundu (rychlost pro dosažení oběžné dráhy činí asi 7,9 kilometrů za sekundu) a maximální dosažená výška byla 126 kilometrů. Proto také mohla raketa odstartovat jen s pomocí dvou pomocných motorů na pevná paliva. Při budoucích už skutečně kosmických letech se bude moci raketa opřít až o tři tyto pomocné motory.

První zkušební start nosiče GSLV-III se odehrál 18. prosince 2014

Účelem letu bylo kromě otestování nové nosné rakety také ověřit funkci tepelného štítu modulu CARE a všechny fáze přistání modulu, tedy jeho aerodynamické brzdění, sestup na padáku a konečné dosednutí ve vlnách. Za 7-10 let bude moci tato raketa s kosmickou lodí na bázi modulu CARE vynášet na oběžnou dráhu 2-3 indické kosmonauty, pokud půjdou financování a rozvoj tohoto projektu dobře. Hlavním účelem rakety GSLV-III bude ale vynášení až 4 tuny těžkých komerčních družic na geostacionární dráhu. K tomu musejí indičtí odborníci během dalších letů ještě otestovat vodíkem poháněný třetí stupeň této rakety.

Zdroje: SEN, ScienceAlert, Phys.Org, Discovery News, Times of India, NDTV

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio