Velké odhodlání a ještě větší radost z výkonu. Český běh žen si holky užily

28. květen 2016

Desítka dam, které se dobrovolně přihlásily na tréninkové lekce před Českým během žen, ze sebe na pětikilometrové trase vydala maximum. Třeba slečna Radka se po boji s rakovinou vrátila zpět mezi běžce, jiné ženy zase překonaly vlastní pohodlnost a plánují, že v běhání budou pokračovat.

S trenérem Martinem Olšerem se potkáváme zhruba půl hodiny před začátkem závodu. Jaký byl ten poslední trénink, co svěřenkyním říkal?

„No včera si tady šly vyzkoušet úvod trasy, kterou poběží, rozklusaly se, aby po třech dnech volna, trošičku probraly svaly a v podstatě naladily formu na dnešek,“ říká trenér.

Příprava skončila, desítku odvážných žen čeká závod. A těší se

Během natáčení reportáže

Poslední z řady tréninků na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích mají za sebou rekreační sportovkyně, které se chystají na zítřejší Český běh žen. Jak se cítí a kolik mají natrénováno?

Pokud jde o počasí, je celkem teplo, svítí slunce. Bude to hendikep? „Pro běžce, kteří se vytrvalostnímu běhání věnují, je horko velký hendikep. Holkám jsem poradil, aby si vzaly nějaké mokré šátky, mokré čepice, studenou vodu – prostě ať mají fakt něco mokrého na hlavě, ať je to horko trošku míň limituje,“ dodává.

Paní Vlaďka před závodem relaxuje na zemi. Jak vidí, že to dnes dopadne? „Určitě dobře. Všechny jsme nažhavené a moc se těšíme. Já myslím, že to všechny dáme. Sluníčko by sice nemuselo tak svítit, ale my se moc těšíme. Chceme běžet na pohodu, ať z toho máme dobrý pocit,“ prozrazuje.

Ženy ze skupiny se osvěžují vodou před závodem na 5 km

Tři, dva, jedna... A už to jede! Ostravský primátor právě odstartoval na pět kilometrů. Osm set běžkyň se vydá po nábřeží Ostravice k Husovu sadu, tam se otočí zpět na Masarykovo náměstí a kolem Divadla Antonína Dvořáka a výstaviště Černá louka se vrátí zpět na Novou Karolinu. Ty první tady můžeme očekávat zhruba za dvacet minut.

Před startem závodu na 5 km

Jako první ze skupinky dobíhá slečna Katka. „Čas byl třicet jedna nevím kolik, třicet jedna něco. Neběželo se mi dobře. Necítím se dobře, ale zaběhla jsem svůj rekord asi, 31 jsem ještě nezaběhla, takže jsem na jednu stranu ráda,“ svěřuje se v cíli.

Do cíle doběhla také paní Patrice. „Čtyřicet šest, tak to si myslím, že je dobrý čas,“ říká spokojeně. „Běželo se dobře, i když to v tom vedru bylo náročné. Jsem ráda, že jsem to zvládla,“ dodává.

Paní Patrice s dcerou po závodě na 5 km

„No, já jsem si na třetím kilometru zvrtla kotník, takže jsem dobíhala z posledních sil. Ale dobré, doběhla. Můj cíl byl doběhnout, což jsem splnila, ani jednou jsem se nezastavila, ani jednou jsem nešla, takže já mám za dnešek úplně jedna hvězda, mám strašnou radost,“ směje se slečna Vendula.

Pro Radku je běh malým životním vítězstvím

Vítkovický stadion - trénink na Český běh žen

Po desítkách společně naběhaných kilometrů jsou na vítkovickém stadionu pomalu jako doma. Skupinka deseti amatérských běžkyň trénuje na blížící se Český běh žen v Ostravě.

Zvláštní byl den pro slečnu Radku, která se na běžecké pole vrátila po vážném onemocnění. Jak se jí běželo?

„Zmohlo mě to horko, přiznám se. To horko v tom centru bylo to úmorné. Nicméně v cílové rovince jsem už byla trošičku dojatá, protože jsem opravdu nevěřila, že to dokážu. Nevěřila jsem, že se vrátím, že uběhnu. Strašně moc děkuju za tu výzvu, bylo to perfektní,“ zářila v cíli Radka.

Porada o dalších trénincích s trenérem Martinem Olšerem

Spokojený byl také trenér Martin Olšer. „Říkal jsem holkám, že poběží rychleji než na testovém tréninku. A došlo na má slova, takže jsem spokojený moc. I v tom horkém počasí,“ vysvětluje Martin Olšer, který se s dívkami bude zřejmě potkávat i nadále. „Jestli budou chtít chodit, tak můžou klidně chodit. Příští rok běží desítku všechny. A v pondělí v šest, no, v pondělí v šest, ano, ano,“ loučí se trenér.

Společné foto po závodě s trenérem Martinem Olšerem
autor: Michal Polášek
Spustit audio