Velkoměstští kojoti

8. říjen 2012
Monitor

Lidé stále více narušují teritoria velkých predátorů, to není nic nového. Severoameričtí kojoti však ukázali, že šelmy mohou kolonizovat výsostné území lidí.

Do severoamerických velkoměst si už před dlouhou dobou našly cestu drobné šelmy jako mývalové, skunkové a lišky. Nyní je následovali o mnoho větší predátoři – kojoti. Na předměstí Chicaga, pouhých 8 km od letiště O'Hare International Airport, identifikovali vědci z Ohijské státní univerzity vůbec nejmenší známé kojotí teritorium. Jeho rozloha činí asi třetinu čtvereční míle a komunita kojotů v něm žije nejméně šest let. Může to znamenat, že kojoti nemusejí za potravou a vodou cestovat na větší vzdálenosti – vše potřebné si opatří přímo na předměstí Chicaga.

Na základě sledování zvířat označených radiovými obojky vědci odhadují, že v oblastech kolem chicagského metra žijí spolu s 9 miliony lidí asi 2000 kojotů. Dokazují, že i velcí predátoři jsou natolik flexibilní, že mohou dlouhodobě obývat hustě osídlená města. Kojoti jsou první vlaštovkou a podle vědců není vyloučené, že časem se do měst přistěhují i vlci, medvědi a pumy. Právě ty už byly opakovaně spatřeny na okrajích velkých měst.

Zdroj: Ohio State University

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio