Velký bariérový útes přišel o polovinu korálů

2. říjen 2012
Monitor

Během posledních 27 let zmizela z Velkého bariérového útesu víc než polovinu korálů. Zjistili to australští vědci, kteří také odhalili hlavní příčiny tohoto jevu.

Studie se opírá o dosud nejrozsáhlejší soubor dat, která přinesl průzkum z let 1985 až 2012. Vyplývá z něj, že za tuto dobu víc než 2000 kilometrů dlouhý Velký bariérový útes ztratil 50,7 % svého původního korálového pokryvu. Hlavním důvodem ubývání korálů je poškození tropickými cyklóny, které se na něm podílí z 48 %. V těsném závěsu se 42 % jsou invazivní hvězdice trnové koruny (Acanthaster planci), které se téměř výhradně živí korály. Rozpětí ramen těchto ostnokožců dosahuje až 30 centimetrů a odhaduje se, že jedna dospělá hvězdice sežere 5 až 6 metrů čtverečních korálů za rok. Obávané blednutí korálů (coral bleaching), které vědci dávají do souvislosti se zvýšenou teplotou a kyselostí vody, se na úbytku korálů ve Velkém bariérovém útesu podílí jen z 10 %.

Nejdramatičtější ztráta korálů postihla jižní část Velkého bariérového útesu, zatímco severní část je podle vědců relativně stabilní. Získaná data také naznačují, že korály se ze škod, které jim způsobují cyklóny, hvězdice i blednutí, dokážou vzpamatovat, ale potřebují k tomu 10 až 20 let. V současnosti narušení přicházejí v mnohem kratších intervalech a vědci nevylučují, že množství korálů se opět sníží na polovinu. Dojít by k tomu mohlo kolem roku 2022.

Zdroj: Proceedings of the National Academy of Sciences

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio