Velký den pro polský veřejnoprávní rozhlas, tamní obdoba ČRo Plus vstupuje na VKV

31. srpen 2016

„Otvíráme novou etapu polského veřejnoprávního rozhlasu,“ uvedla na tiskové konferenci jeho ředitelka Barbara Stanisławczyk.

Polský veřejnoprávní rozhlas čekají od čtvrtka 1. září velké změny. Doposud pouze digitální zpravodajská a publicistická stanice Polskie Radio 24 zamíří na VKV, kde nahradí okruh Czwórka. Významnou novinku doprovodí i změny v programové struktuře. Polský veřejnoprávní vysílatel tak připravuje podobnou změnu, jaké se dočkali posluchači Českého rozhlasu koncem loňského roku, kdy na pásmo VKV vstoupil ČRo Plus. Změn se tehdy dočkala síť ČRo Dvojka a ČRo Vltava.

„Otvíráme novou etapu polského veřejnoprávního rozhlasu,“ uvedla na tiskové konferenci jeho ředitelka Barbara Stanisławczyk. Ta slibuje, že stanice bude stavět na různých názorových proudech a diskuse budou založeny na faktech a nikoliv pouze emocích. Polskie Radio 24 bude stejně jako ČRo Plus jediným vysílatelem, který se zaměří výhradně na informační stránku a mluvené slovo. Polskie Radio uvádí, že jako hlavní vzor si vzalo stanice France Info a BBC 4. Tým „nového“ veřejnoprávního okruhu bude tvořit okolo šesti desítek novinářů různého zaměření.

Polskie Radio 24 chce dát také prostor politikům, ale tou formou, aby neprezentovali výhradně své názory, ale byli konfrontování například i s tím, co v minulosti veřejně publikovali a hlásali. Veřejnoprávní rozhlas navázal spolupráci i s řadou glosátorů a politických komentátorů. Okruh Czwórka bude nadále dostupný prostřednictvím internetu a díky digitálnímu pozemnímu rádiu DAB+. Na webu si ho budou moci zájemci najít na adrese: czworka.polskieradio.pl, případně prostřednictvím mobilní aplikace na chytrém telefonu, případně tabletu.

Přehled VKV vysílačů Polskieho Radia 24 a jednotlivých publicistických pořadů najdete zde.

autor: lukpo
Spustit audio