Velký Roudný. Je největším nízkojesenickým vulkánem a také oblíbeným výletním místem

12. září 2016

Bývalo to pořádně horké území. Naposledy však vybuchl asi před 1 až 2 miliony lety. Řeč je o starovulkánu Velký Roudný, který se majestátně tyčí nad Slezskou Hartou na Bruntálsku.

Geologové si při zkoumání jeho povrchu jistě přijdou na své. Ale i pro turisty je zdolání tohoto kopce hezkým zážitkem. Třeba i proto, že jeho vrchol zdobí mimo jiné kaplička či dřevěná rozhledna.

Rozhledna na Velkém Roudném

„Z rozhledny uvidíte na Praděd, pokud je hezky a budete mít dalekohled, uvidíte dokonce až na Beskydy a Oderské vrchy. A samozřejmě uvidíte celou Slezskou Hartu, která je pod námi,“ říká aktivní patriotka Marie Rožnovská.

Podobně jako v jiných oblastech se i tady každoročně dělá novoroční výstup. Není nijak organizovaný, každý si jde svou cestou.

„Ve dvě hodiny odpoledne je nahoře u kapličky sraz, rozdělá se oheň, povykládá se, popřeje se do Nového roku, vypije se nějaká štamprlka a pak se zase rozcházíme,“ popisuje Marie Rožnovská.

Už pátým rokem (přesně od 11. 11. 2011 – více zde) mohou návštěvníci Jeseníků putovat po naučných stezkách, které je provedou i po dalších sopečných vrcholech – Malý Roudný, Uhlířský vrch a Venušina sopka, které spolu s Velkým Roudným stojí okolo přehrady Slezská Harta.

Na pětadvacetikilometrové trase je několik odpočívadel a 15 informačních tabulí, ze kterých se návštěvník dozví, jak tamní sopky vznikaly.

Velký Roudný od Slezské Harty
Spustit audio