Venezuela hledá záchranu před totální krizí v kryptoměně petro. Lidé by raději platili dolary

20. únor 2018

Venezuela zahájí prodej vlastní virtuální měny petro, která má být krytá ropným bohatstvím země, zásobami plynu, zlata a diamantů. Cílem je snížit přílišnou závislost na amerických dolarech a zmírnit dopady ekonomických sankcí uvalených na zemi kvůli autoritářským krokům tamní vlády. Venezuelská ekonomika je v hluboké krizi a kvůli nízké ceně ropy i sankcím nemá za co dovážet zboží.

„Venezuela je v totální krizi, trpí nedostatkem potravin, léků a vlastně všeho. Je to dáno neproduktivním státním aparátem i nízkou cenou a produkcí ropy. Loni v listopadu vláda vydala stotisícovou bankovku, která k dnešnímu dni ztratila přes sedmdesát procent hodnoty,“ přibližuje iberoamerikanista Radek Buben.

K projektu virtuální měny je skeptický, už proto, že řada podobných pokusů venezuelské vlády vyšumí do ztracena. Pokud k němu ale nakonec dojde, považuje to za první krok k měnové reformě, která sníží kupní sílu obyvatelstva.


Kryptoměna petro nemá rysy bitcoinů, ani o ni nebude takový zájem. Je to vlastně nová forma státních dluhopisů.Radek Buben

„Bude to vlastně svého druhu neoliberální reforma. Té se režim dosud bránil a určitě si ji nedovolí udělat do prezidentských voleb, které se budou konat 22. dubna. Poté se můžeme dočkat velmi zásadních změn v ekonomice,“ předvídá Buben.

Ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal připomíná, že Venezuela koncepci nové kryptoměny několikrát změnila. „Původně ji mělo být možné těžit jako bitcoin. Dnes víme, že je to vlastně jen mince založená na kryptoměně ethereum. Takových mincí neboli tokenů loni vzniklo několik tisíc, petro je jednou z nich,“ vysvětluje.

Kryptoměna petro podle něj nedává žádný smysl, je totiž krytá bolívarem. „Venezuela si nad ní nechává absolutní kontrolu. Petro například může vykupovat za libovolné procento tržní ceny. Lidé si také hypoteticky mohou petro vyměnit za bolívary, což ale není úplně výhra, protože ty jsou bezcenné,“ uzavírá.

autor: mmk
Spustit audio