Venušina sopka připomíná svou minulost Lávovým proudem Mezina

13. listopad 2015

Bruntálsko a oblast Nízkého Jeseníku je známým územím sopek. Navštívit jich tady můžete hned několik. Kromě Uhlířského vrchu a Velkého a Malého Roudného tady leží Venušina sopka.

Venušinu sopku najdete v okrajové části obce Mezina na Bruntálsku, kde typických stratovulkánů vzniklo v minulosti více. Zajímavou podívanou nabízí zvláště jedno z jejich úbočí - přírodní památka Lávový proud Mezina.

„Lomem, který tady vznikl zřejmě někdy v 18. století, jsou obnaženy nádherné, dlouhé sloupce výlevné horniny čediče. Je to takový přírodní amfiteátr, který má velikou estetickou působivost,“ říká přírodovědkyně a krajinářka Iva Páleníková.

Lávový proud Mezina je dokladem sopečné činnosti v oblasti Nízkého Jeseníku před více než milionem let. Fáze explozivní se tady při výlevu žhavé hmoty střídaly s výlevnými, což Venušinu sopku řadí ke stratovulkánům.

„Na ploše asi dvaceti kilometrů čtverečních jsou tady čtyři sopky – Uhlířský vrch, Velký a Malý Roudný a Venušina sopka. A my jsme tady na jejím úpatí. Chřtán či hlavní sopouch a vrchol Venušiny sopky je 800 metrů nad námi. Tam v tom místě jsou jeskyně tvořené tufy,“ dodává krajinářka.

Na procházku k Venušině sopce, kam se dostanete pěšky i na kole z obce Mezina, jste zváni v magazínu Křížem krajem - poslech pořadu viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

autor: čan
Spustit audio