Vepřová kotleta nasladko. S omáčkou z černého piva a medu zachutnala Pavlu Soukupovi

Dabér Pavel Soukup miluje masa nasladko. Proto si užil grilovanou vepřovou kotletu na pivu a medu, kterou připravil šéfkuchař pražské restaurace Villa Voyta Lukáš Jelínek. Jak se připravuje s baby špenátem na česneku a slanině, zjišťovali Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal.

Grilovaná vepřová kotleta

vepřová kotleta
slunečnicový olej
sůl, pepř

Postup:

Kotletu nakrájíme na plátky (neklepeme!), z obou stran osolíme, opepříme a na rozpálené pánvi s olejem opečeme po dobu 3 minut z každé strany. Po opečení ji necháme chvilku odpočinout.

Na rozpálené pánvi s olejem opečeme po dobu 3 minut z každé strany. Po opečení ji necháme chvilku odpočinout

Opečenou kotletu dáme do rozehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme po dobu 8 minut.

Mačkané brambory

8 větších brambor
slanina
česnek
cibule
sůl
oříšek másla

Postup:

Brambory očistíme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostky.

Nakrájenou slaninu orestujeme na rozpálené pánvi s máslem.

Přidáme najemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a nakrájené uvařené brambory. Promícháme, dochutíme solí a pepřem a rozšťoucháme.

Restovaný baby špenát

baby špenát
máslo
šalotka
nasekaný česnek

Pavel Soukup dohlížel na dění v kuchyni

Postup:

V kastrolu rozpustíme máslo, nasekanou šalotku a česnek. Orestujeme. Kastrol odstavíme a přidáme špenát. Promícháme a necháme prohřát. Dochutíme solí a pepřem.

Omáčka z piva a medu

400 ml černého piva
lžíce medu

Postup:

Do rozpáleného kastrolu nalejeme černé pivo, přidáme med a svaříme na konzistenci, která nám vyhovuje. Čím je omáčka hustší, tím je chuť výraznější.

Lukáš Jelínek

Usměvavý Lukáš Jelínek pracuje jako šéfkuchař v restauraci Villa Voyta v Praze 4. Učil se mimochodem u Zdeňka Pohlreicha. Vařil i v japonském Tokiu (demichef v hotelu Renaissance) a Francii (Grasse - restaurant La Bastide St-Antonie oceněný dvěma michelinskými hvězdami). Rád používá čerstvé suroviny a vaří vše od základu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka