Veřejnoprávní rozhlas pro Berlín a Braniborsko připravuje další regionální verze v DAB+

6. červen 2017

V současné době je signál multiplexu „DR Berlin rbb K7“ šířen na kanálu 7D pouze z berlínských vysílačů Alexanderplatz a Scholplatz. Oba používají výkon 10 kW.

Regionální verze určené pro distribuci v rámci pozemního digitálního rádia DAB+ připravuje německý veřejnoprávní rozhlas RBB pro oblast Berlína a Braniborsko. Plánované změny souvisí s rozšířením digitálního rádia do dalších oblastí zmíněných spolkových zemí, ke kterému by mělo dojít na podzim, respektive nejpozději do konce letošního roku. Podle webu Satellifax.de by měla být v přípravě verze pro Frankfurt nad Odrou a Cottbus.

V současné době je signál multiplexu „DR Berlin rbb K7“ šířen na kanálu 7D pouze z berlínských vysílačů Alexanderplatz a Scholplatz. Oba používají výkon 10 kW a překvapivě horizontální polarizaci, která není pro digitální rozhlas příliš obvyklá. Němci mají stejně jako Česká republika nasazenou na většině vysílačů vertikální polarizaci. V multiplexu, který patří veřejnoprávnímu rozhlasu RBB, jsou šířeny například stanice Antenne Brandenburg, Radio Berlin 88.8, Radio Eins, Fritz, WDR Cosmo nebo RBB Kulturradio.

autor: lukpo
Spustit audio