Veřejnoprávní rozhlas SWR uvedl do provozu DAB+ vysílač Villingen-Schwenningen

9. květen 2018

V současné době je pro kanál 8D v provozu třináct vysílačů, což se ale v horizontu několika měsíců změní. Některé lokality budou převedeny na novou frekvenci, která již funguje v Grüntenu.

Veřejnoprávní rozhlas SWR uvedl ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko do provozu další vysílač pro digitální rádio DAB+. Jedná se konkrétně o lokalitu Villingen-Schwenningen, která na kanálu 8D šíří signál multiplexu SWR Baden-Württemberg Süd (SWR BW S). Výkon vysílače byl stanoven na 10 kW ve vertikální polarizaci. Samotné město Villingen-Schwenningen se rozkládá na ploše více než 160 kilometrů čtverečních a bydlí v něm přes 80 tisíc obyvatel.

Díky novému vysílači je možné v DAB+ multiplexu SWR BW S naladit programy SWR 1 Baden-Württemberg, SWR 2, SWR 3, případně několik regionálních verzí okruhu SWR 4. V současné době je pro tento kanál v provozu třináct vysílačů, což se ale v horizontu několika měsíců změní. Rozhlasová síť bude některé vysílače převádět na nový kanál 8A, do něhož je prozatím zařazeno pouze stanoviště Grünten – Allgäu. Dále je v plánu pokrytí nadále zlepšovat. Do provozu by měly být uvedeny například nové lokality Bad Urach a Schramberg/Schloßberg.

autor: lukpo
Spustit audio