Veřejnosti se v den státního svátku otevřela sídla některých úřadů. Poprvé třeba ministerstvo financí

Veřejnosti se poprvé v historii otevřela budova ministerstva financí. Úřad u příležitosti Dne české státnosti připravil komentované prohlídky. K vidění jsou jak prvorepubliková část budovy, tak bývalý klášter bosých karmelitek. V Nostickém paláci na pražském Maltézském náměstí, tedy v sídle ministerstva kultury, si lidé můžou prohlédnout zase reprezentační sály, obrazárnu s díly starých mistrů nebo slavnou nostickou knihovnu s přibližně 14 tisíci svazky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek

V budově ministerstva financí v Letenské ulici na Malé Straně v Praze k vidění bude jak prvorepubliková část budovy, tak bývalý klášter bosých karmelitek. Pro návštěvníky je připraven také doprovodný program.

„Zahrnuje například ukázky služebních psů Celní správy nebo zábavní pouť časem o tom, jak se stát potýkal s nelegálním hazardem od 80. let. Nebudou chybět ani praktické ukázky evidence tržeb či různé soutěže,“ řekl k doprovodnému programu mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Česko slaví svátek českého knížete Václava, podle legend pečoval o chudé a pěstoval víno

Číst článek

Na návštěvu „k sobě“ pozval skrze příspěvek na Facebooku také ministr financí Andrej Babiš. „Možná vám ministerstvo financí zní jako Mordor, protože odtud se řídí výběr daní. Ale já chci, abyste pochopili, že my všichni tady makáme pro stát. A tak pořádáme úplně první Den otevřených dveří na ministerstvu financí v dějinách,“ napsal.

Na ministerstvu kultury si lidé mohou v rámci oslav Dne české státnosti projít zvláštní prohlídkový okruh, který komentují přímo zaměstnanci ministerstva.

„V nostické obrazárně budou k vidění pozoruhodná díla starých mistrů. K nahlédnutí bude i nádherná kaple Nanebevzetí Panny Marie a přes prosklené dveře bude možné podívat se do slavnénostické knihovny,“ popsala mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

Kromě toho bude připravený i doprovodný program, při kterém se představí například Národní divadlo, jehož je ministerstvo kultury zřizovatelem.

Sídlo ministerstva kultury je přístupné od 10 do 17 hodin. Ministerstvo financí se otevřelo už v 9 a poslední komentovaná prohlídka je naplánována na 16. hodinu. Návštěvníci se musí připravit i na bezpečnostní kontroly.

Jan Rokyta ml., Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme