Věřili byste tomu? Tihle roztomilí koalové jsou noční můrou všech kriminalistů!

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Co může být noční můrou kriminalistů? Dost možná vražda v blahovičníkovém háji... Koala má totiž stejné otisky prstů jako člověk!

Obyvatelé blahovičníků neboli eukalyptových stromů, australští koalové, mají velmi podobné otisky prstů jako člověk. A to tak podobné, že je od lidských nerozezná ani mikroskopická analýza. Snadno tak mohou „kontaminovat“ místo činu a zmást i zkušené kriminalisty.


– Otisk prstu je z velké části tvořen lipidy. Jejich chemické složení může napovědět mnohé o životním stylu jedince (například přibližný věk nebo zda je kuřák). Chemická analýza otisků prstů představuje posun v oboru daktyloskopie.
– Papilární linie se nemění s věkem ani růstem člověka.
– Identické papilární linie narostou, pokud je kůže poraněna a musí se vytvořit nová.
– K identifikaci lze použít jakoukoli část ruky nebo nohy.

Papilární linie na článcích prstů jsou příznačné pro vyšší primáty a jen zcela výjimečně se objevují u jiných savců. Uspořádání a tvar papilárních linií jsou u každého člověka mírně odlišné a z toho důvodu představuje otisk prstu bezpečný nástroj identifikace. Lidské otisky prstů lze obvykle odlišit od jiných savců na první pohled, ale proč ne u koaly?

Podobnost otisků prstů tohoto roztomilého vačnatce a člověka lze podle vědců vysvětlit evolučně. Pravděpodobně za to může způsob, kterým koalové uchopují svoji potravu, lístky eukalyptu. Protože se hmat člověka a koaly podobá, přizpůsobil se tvar jejich kůže podobným způsobem.

koala - koalové - koaly
autor: ČRo
Spustit audio