Větrný vrch na Domažlicku je prošpikovaný štolami. Místní lidé mu říkají Fučná

26. květen 2017
Česko – země neznámá

Nedaleko Poběžovic na Domažlicku stojí v obci Ohnišťovice Větrný vrch, kterému místní neřeknou jinak než Fučná. Je doslova prošpikovaný štolami po hlubinné těžbě horniny jménem živec. Hned pod Větrným vrchem se rozkládá Ohnišťovický rybník, který je skutečnou přírodní oázou a dokresluje krásnou scenérii zdejší krajiny.

Kde se vzal zvláštní název Ohnišťovice? Nejpravděpodobnější verzí je, že obec vznikla na spáleništi po požáru. Tak se to alespoň uvádí v dostupných historických pramenech. Poprvé se o malé více na březích Černého potoka píše jako o Ogniscowizích v roce 1186. V 16. století už patřily tehdejší Wohnisstiowice k Poběžovicím. Ves dělí na Malou a Velkou stranu historický kamenný most se třemi oblouky pocházející z roku 1880.

V Ohnišťovicích mají dnes zajímavou naučnou stezku, která vás provede kolem celé Větrné hory, štol a rybníka. Procházka začíná kousek od návsi u Černého potoka právě u historického mostu. Ohnišťovický rybník s mlýnem se nachází na Malé straně.

Pár kroků za mostem projdete kolem původního mlýna. Dnes už mu sice chybí náhon, jinak je ale velice pěkně zrekonstruovaný. A za mlýnem na vás čeká úžasná podívaná. Jeden z největších rybníků Poběžovicka – Ohnišťovický rybník. Spíše než klasický rybník připomíná přírodní biotop nebo jezero.

Okolí rybníka jako stvořené pro letní zatavení a relaxaci. Rybník lemují rákosy a další vodní rostliny, panorama doplňuje hluboký les na obzoru. Nadohled od rybníka je vidět jedna ze štol a také tady začíná okružní naučná stezka s názvem Těžba živců na Poběžovicku. Kámen se tu těžil od 19. století do 60. let století minulého.

Černý potok v Ohnišťovicích je součástí naučné stezky

Památkou na rušné hornické časy jsou dnes už zakonzervované a z bezpečnostních důvodů nepřístupné štoly. Ve Větrné hoře je jich nepočítaně. Občas se živec objevuje i na povrchu a při procházce kolem Větrné hory potkáte hned několik vstupů do štol.

Během druhé světové války unikla obec o vlásek zkáze, když mimo ni dopadlo pět leteckých pum. Dnes zve obec Ohnišťovce k procházce všechny milovníky přírody a historie. Do obce se nejlépe dostanete pěšky nebo autem z Poběžovic, ze kterých jsou to sem tři kilometry.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.