Většina českých podniků stále nemá energetický audit, hrozí jim pokuta

Až milionové pokuty hrozí podnikům, které ještě nemají takzvaný energetický audit. Už od loňského prosince jim takovou povinnost ukládá zákon, přesto ale většině firem osvědčení stále chybí. Audit o hospodaření s energiemi musí mít všechny společnosti, které zaměstnávají více než 250 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrická zástrčka, zásuvka, elektřina, proud

elektrická zástrčka, zásuvka, elektřina, proud | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Místo energetického auditu si firmy můžou zažádat o mezinárodní normu, takzvané ISO. Právě o tyto certifikáty vzrostl jen během ledna zájem skoro o polovinu.

Cestou splnění mezinárodní normy se rozhodla jít i strojírenská firma z Ostravy, která má přes 7000 zaměstnanců. Na osvědčení ale čeká už několik týdnů, jak potvrdila její mluvčí Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až dvěma třetinám českých podniků chybí energetický audit. O důvody se zajímala Zuzana Švějdová

„Smlouvy jsme, jak nám to ukládá zákon, uzavřeli v loňském roce. Nicméně těch auditorů, kteří jsou kvalifikováni pro takhle rozsáhlé audity v tak velkých společnostech, je na trhu omezené množství. Takže čekáme, že skutečně v průběhu letošního roku ten audit budeme mít,“ uvedla.

Právě nedostatek energetických specialistů je jeden z důvodů, proč audit nemají skoro dvě třetiny velkých firem. Většina auditorů má plno a nestíhá. Zakázky proto musí odmítat nebo je oddalovat.

Podle generálního ředitele společnosti Bureau Veritas Jakuba Kejvala měly firmy navíc málo času se na změnu připravit.

„Velké firmy tuto povinnost k 5. prosinci nestihly. Měly na to jen pět měsíců a implementace energetické efektivity je velmi obtížná - časově, koordinačně, finančně. Druhý je subjektivní důvod, kdy přece jenom české firmy mají v povaze ještě čekat, jak začnou chodit kontroly, jestli nevyjde nějaká vyhláška. Takže je to takový ten vyčkávací trend,“ vysvětluje Kejval.

Povinnost se týká zhruba dvou tisícovek podniků po celém Česku. Státní energetická inspekce se proto rozhodla posunout kontroly až na duben letošního roku, říká ústřední ředitel inspekce Pavel Gebauer.

„Stále necháváme prostor velkým podnikům dodělat si energetické audity právě z důvodu toho, že novela a tato povinnost byla přijata v poměrně krátkém čase. Až situaci zhodnotíme, tak se rozhodneme, jak budeme dále postupovat. Jestli zahájíme plošné kontroly, nebo jestli ta situace je dál neúnosná. Kontroly máme v plánu zahájit v druhém čtvrtletí.“

Inspekce nechává firmám čas, kontroly zahájí v dubnu

Pokud ale inspekce obdrží podnět ke kontrole dříve, bude po firmě energetický audit požadovat. V případě, že ho firma nedoloží, hrozí jí vysoká pokuta.

„V případě, že Státní energetická inspekce dostane podnět ke kontrole, bude se tímto podnětem zabývat tak, jak to vyplývá ze zákona. Za nedodržení hrozí firmám pokuta až do výše pěti milionů,“ dodává Gebauer.

Podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu se energií v Česku plýtvá. Oproti evropskému průměru má Česká republika dokonce dvakrát vyšší energetickou náročnost. Úspory to podle resortu mají změnit. Jen nákupem nových technologií nebo přístupem zaměstnanců firmy můžou ušetřit až deset procent nákladů.

K úsporám společnosti nejčastěji využívají termoregulace, LED svítidla, pohybová čidla nebo třeba rekuperační jednotky, které ohřívají vzduch proudící do výrobní haly. Jenže audity nejsou zadarmo. Za kontroly firmy zaplatí statisíce korun, v některých případech i miliony. Opakovat je přitom musí každé čtyři roky.

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme