Většinou jako průměrnou hodnotí letošní sklizeň pěstitelé jablek na Plzeňsku

25. září 2016

Dohonit pěstitele jablek bývá v těchto dnech problém. Pokud se s nimi chcete sejít nebo jim zavolat, většinou uslyšíte - ozvěte se později, jsem na traktoru, trhám, moštuji nebo pálím. Sklizeň jablek je totiž v plném proudu a sadaři nevědí, kam dřív skočit. Pěstitelé z Plzeňska očekávají letos zhruba stejnou úrodu jako loni. Co největší množství jablek chtějí prodat nebo zpracovat přímo v sadech, zájem velkoodběratelů je zatím slabý.

„Naše letošní sklizeň bude průměrná, i co do kvality. Myslíme si, že sklidíme kolem 800 tun, jako každý rok. Trochu nás potrápily i kroupy. Jablka, které poškodily, se musí přetřídit a použijí se k průmyslovému zpracování,“ řekl Richard Schwarz, majitel sadů Vranov na Rokycansku.

„Máme průměrnou úrodu, přibližně stejnou jako loni a jablka jsou kvalitní,“ uvedla Jana Zikmundová ze sadů v Nebílovech. Sady, které letos sklidí zhruba 250 tun, postihly kroupy jen málo. V Nebílovech dokonce dnes pořádají Slavnosti jablek a to již po osmé. Organizátoři chtějí podpořit regionální pěstitele i prodejce potravin. Na návštěvníky čeká bohatý program a spoustu zábavy, obzvlášť pro děti. Akce začíná v 12:00 a končí přibližně v 18:00 hodin.

Na rozmary počasí si postěžoval Petr Vyskočil ze sadů Štěnovice u Spáleného Poříčí. Díky velkému loňskému suchu očekává zhruba poloviční sklizeň.

Oslovení pěstitelé chtějí co možná nejvíce jablek prodat nebo zpracovat přímo v sadech, část jablek moštují, někteří z něj vyrábějí pálenku. Cena jablek přímo u pěstitelů se pohybuje od 5 do 15, u výběrových druhů do 20 korun za kilogram. Prodat česká jablka do supermarketů podle Richarda Schwaze není jednoduché. Jaká jablka budou supermarkety nabízet a za jakou cenu nedokáže proto odhadnout.

Sklizeň jablek potrvá většinou do konce října.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio