Většinová vláda je možná bez Babiše, míní šéf lidovců Bělobrádek

15. prosinec 2017

Vládních funkcí se ujímají noví ministři. Premiér Andrej Babiš slibuje, že začnou pracovat hned a nebudou čekat na vyjádření důvěry ve Sněmovně. Jakou pozici k nové vládě zaujmou v parlamentu lidovci, kteří byli dosud součástí vládní koalice? „Pan Babiš už před volbami i po nich řekl, že o nás neuvažuje jako o koaličním partnerovi. Odešli jsme do opozice bez nějakých negativních vášní,“ říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Lidovci sice spolupráci s hnutím ANO na vládní úrovni nevyloučili, ale žádná nabídka nepřišla. Navíc trvá jejich podmínka, že ve vládě nemá být člověk, který je obviněn a hrozí mu vězení. „Andrej Babiš vůbec premiérem být nemusí, možností je řada, ale prezident i hnutí ANO jsou umínění,“ soudí.


Pokud Andrej Babiš říká, že bude úkolovat a řídit ministry, je to nad rámec ústavy. Členové vlády nejsou podřízení premiéra, ten jim jen předsedá.Pavel Bělobrádek

Dostali jsme se tak do situace, kdy vláda zastupuje pouze třicet procent voličů. Přitom variant většinové a demokratické vlády podle Bělobrádka existuje více. „Evidentně se s nimi ale nepočítalo. Babišovi je nepříjemné se s kýmkoli dohadovat, od začátku chtěl menšinovou vládu, už před volbami,“ tvrdí.

Podpoří vládu komunisté?

Připomíná také, že při volbě orgánů Poslanecké sněmovny skvěle fungovala hlasovací koalice hnutí ANO s komunisty a SPD, která dohromady dává 115 hlasů. Bělobrádek ale nechce odhadovat, zda vláda dostane důvěru už při prvním pokusu.

Komunisté jsou podle něj v těžké situaci, jejich volební výsledek je nejhorší od roku 1921. Získali ale velké množství pozic ve Sněmovně, které neodpovídá poměrnému zastoupení. „Je to cena, ze kterou byli ochotni hnutí ANO podpořit. Uvidíme, jakou budou mít chuť podpořit menšinovou vládu. Ať už přímo, nebo odchodem ze sálu,“ dodává.

Ochrání zákon úředníky?

Lidovci si na celostátní konferenci odhlasovali, že vládu nepodpoří. Neznamená to ale nulovou toleranci pro jednotlivé zákony. „Budeme se rozhodovat podle obsahu a kvality norem, nikoli zda půjde o vládní nebo poslanecký návrh,“ zdůrazňuje Bělobrádek.

Na ministerstvu financí končí náměstek Ondřej Závodský, kterého nominovali lidovci. „Ukazuje se, že řeči hnutí ANO o nutnosti zákona o státní službě úplně neplatí. Velmi by mě mrzelo, pokud by kvalitní úředníci byli vyhazováni jen na základě své politické příslušnosti. Myslím si, že to hrozí,“ varuje.

Je KDU-ČSL ohledně odchodu do opozice jednotná? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , bum
Spustit audio