Vezmou roboti lidem práci? Američané se bojí, Švédové jsou optimističtější

8. leden 2018

Roboti by měli v příštích letech nahradit až čtyřicet procent pracovních míst v průmyslu. Své místo by měli nají třeba u montážních linek, na stavbách nebo ve skladech. Nepůjde ale výlučně jen o manuální práce. Roboti se pomalu prosazují v takových oborech jako je medicína nebo i v právnickém sektoru. Trend v nahrazováni lidské pracovní síly není jen doménou bohatých států, ale je patrný třeba i v Asii.

Podle Niny Lindsay z firmy Amazon není strach ze ztráty zaměstnání kvůli robotům na místě. Ukazuje se totiž, že robotičtí zaměstnanci vytvářejí i nové pracovní pozice. Vzniknout by tak mohla pracovní místa jako trenér umělé inteligence nebo technik virtuální reality.


Ve vývoji umělé inteligence jsou aktivní i Češi a Slováci. Pracují třeba start-upu Datlowe, který vyvíjí program na analýzu právnických dokumentů. Firma Stories zase vyrábí umělou inteligenci pro řízení firem.

Přístup k robotům na pracovišti se samozřejmě liší, a to třeba i na základě sociálního systému dané země. Zatímco Američané mají z robotů spíš strach, Švédové jsou v tomto směru optimističtější.

Je možné, že se na tuto situaci v budoucnu pokusí zareagovat i samotné státy. Například miliardář Elon Musk řekl, že státy nejspíš budou muset kvůli ztrátám pracovních míst zavést základní příjem pro každého občana. Podle zakladatele Microsoftu, Billa Gatese, by mělo stačit zdanění robotů. Státy totiž kvůli robotům přijdou o příjmy z odvodů na zaměstnance, takže aby bylo možné financovat nová místa, bude potřeba umělou inteligenci zdanit.

autor: ono
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.